Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Veelgestelde vragen over E-learning voor code 95

Wat is e-learning?

Wil jij een klassikale theorieles combineren met online zelfstudie? Dat kan met ons uitgebreide assortiment aan code 95 e-learning modules! Als beroepschauffeur volg je vier uur e-learning (online zelfstudie) en dit vul je aan met drie uur klassikale theorieles. 

Hoe werkt e-learning?

Elke chauffeur moet binnen 5 jaar na het behalen van het rijbewijs met vakbekwaamheid 35 uur nascholing (code 95) volgen. Deze cyclus van 5 jaar blijft zich herhalen als je beroepsmatig wilt blijven rijden. De 35 uur nascholing kan ook behaald worden met behulp van e-learning modules. Hierbij dient de cursist een dagdeel online thuisstudie te doen (4 uur via laptop, computer of tablet) en een dagdeel naar de opleider (DON Opleidingen) te komen voor klassikale scholing (3 uur). Door het verkorte klassikale gedeelte is de opleiding over het algemeen gemakkelijker in te plannen en hoef je geen hele dag te volgen. 

Wat zijn de voordelen van het volgen van e-learning?

Het volgen van een e-learning module brengt veel voordelen met zich mee.

  • Flexibel leren op je eigen tempo.
  • De e-learning kun je altijd en overal maken; in je cabine tijdens een pitstop of op vakantie aan het zwembad. En de e-learning kun je maken op diverse apparaten, zoals smartphones, computers en laptops.
  • Je kunt eenvoudig je resultaten bijhouden.
  • Vrachtwagens staan minder stil omdat je met e-learning sneller je nascholingsuren kunt behalen. 
Moet de e-learning voltooid zijn voor ik met de nascholingscursus start?

Ja. De e-learningmodule duurt vier uur en moet vooraf aan het praktijkgedeelte voltooid zijn. Rond je de online module vooraf niet af, dan mag je helaas niet meedoen aan het praktijkgedeelte. Dit brengt extra kosten met zich mee. Het is dus belangrijke dat je alle hoofdstukken doorloopt. 

Hoeveel dagen vooraf kan je starten met de e-learning?

Vanaf 10 dagen voor de klassikale opleiding of praktijkrit kun je starten met de e-learning module. Je hebt dus ruim de tijd om alles af te ronden! Let op: start niet te vroeg en vul de juiste opleidingsdatum in, anders heeft dit gevolgen voor de gevolgde uren.

Het is mogelijk om een laptop te gebruiken bij DON Opleidingen, echter is dit wel tegen een meerprijs. Zorg daarom voor een eigen laptop of overleg met je werkgever. 

Hoeveel uur moet ik minimaal e-learning volgen?

E-learning is niet verplicht tijdens het behalen van je nascholingsuren, maar het is wel makkelijk. 

Hoeveel uur mag ik maximaal e-learning volgen?

In een periode van vijf jaar mag je maximaal 12 uur aan e-learning modules volgen. 

Mag ik twee e-learning modules op één dag volgen?

Jazeker! Je mag stapelen. Dit heet een dubbele punten dag. Hierdoor kun je op één dag 2 klassikale opleidingen doen. Dat is dan 14 uur nascholing. Waar chauffeurs in het verleden voor 14 uur nascholing 2 dagen aanwezig moesten zijn, is dat nu 1 dag. 

Welke e-learning modules bieden jullie aan?

Op dit moment bieden wij de reguliere geplande U45- en U47-modules aan. Daarnaast verzorgt DON Opleidingen ook diverse andere online trainingen aan. Deze kunnen op verzoek worden gevolgd. Het gaat om:

  • W01 Module 3A: Economisch rijden/Het nieuwe rijden
  • W02 Module 3B: Rijoptimalisatie/Behavior Based Safety
  • U45: Laden & lossen, rijden & rusten en digitale tachograaf e-learning
  • U47: Opfrissing verkeerseducatie