Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

We snappen het als je vragen hebt. Hieronder staan een aantal veel gestelde vragen over het CE-rijbewijs. Staat jouw vraag of het antwoord er niet tussen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier, telefonisch via 088 -770 4200, per email via info@donopleidingen.nl of per WhatsApp via 06-39448327.

Wat mag je rijden met een CE-rijbewijs?

Met een CE-rijbewijs mag je in een voertuig uit categorie C rijden met een aanhangwagen waarvan het gewicht meer is dan 750 kg.  

Hoe oud moet ik zijn voor het CE-rijbewijs?

Voor het CE-rijbewijs met code 95 moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Voor het CE-rijbewijs zonder code 95 moet je minimaal 21 jaar oud zijn.

Krijg ik nog meer rijbewijzen bij mijn CE-rijbewijs?

Ja! Wanneer je bent geslaagd voor je CE-examen, ontvang je automatisch ook het BE en C1E rijbewijs. Dit betekent dat je ook een auto en lichte vrachtwagen met aanhanger mag besturen. Let hierbij wel goed op de gestelde eisen.

Wat is het verschil tussen een CE-rijbewijs met en zonder code 95?

Bij een CE-rijbewijs mét code 95 mag je het rijbewijs gebruiken voor beroepsmatig vervoer. Zonder code 95 is dit niet toegestaan.

Hoe krijg ik code 95 op mijn CE-rijbewijs?

Voor je code 95 kunt aanvragen voor het CE-rijbewijs, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je minimaal 18 jaar oud zijn, dien je in het bezit te zijn van een rijbewijs C mét code 95 en moet je medisch zijn goedgekeurd. Hiervoor met je een gezondheidsverklaring indienen en je laten keuren door een bedrijfsarts of gecertificeerde arbodienst. Als je medisch bent goedgekeurd, wordt er een Verklaring van geschiktheid naar de RDW verstuurd. Deze is 1 jaar geldig. Bij DON Opleidingen is het mogelijk om je te laten keuren!

Ik ben geslaagd, en nu?

Gefeliciteerd! Het CE-rijbewijs is maximaal drie jaar geldig. Om het rijbewijs te vernieuwen is het nodig om een nieuwe gezondheidsverklaring in te dienen. Wanneer je de code 95 wilt verlengen, moet je nascholingscursussen volgen. En die doe je natuurlijk ook bij DON Opleidingen!

Theorie

Moet ik opnieuw theorie-examen doen?

Nee, wanneer je in het bezit bent van een geldig C rijbewijs is dat voldoende.

Praktijk

Kan ik zelf mijn instructeur kiezen?

We proberen hier altijd zo goed mogelijk rekening mee te houden. Mocht het onverhoopt niet lukken, laten we je dit uiteraard weten.

Vanaf welke locatie starten de lessen?

De lessen starten altijd vanaf DON Opleidingen.

Hoeveel uur heb ik nodig voor mijn CE-rijbewijs?

Hoeveel uur je nodig hebt om het praktijkexamen te behalen, ligt aan het advies wat je krijgt na je proefles. Onze instructeurs geven je een advies op maat, zodat je weet waar je aan toe bent. Bij DON Opleidingen bieden we diverse pakketten aan voor het CE-rijbewijs, zodat we voor iedereen een geschikte optie tussen zit. 

Wat zijn de toelatingseisen voor een praktijkexamen?

Voor een CE-praktijkexamen (met of zonder code 95) moet je minimaal 18 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een geldig C-rijbewijs. 

Wat zijn de wachttijden?

De wachttijden zijn van toepassing voor de rijopleidingen en deze zijn per rijopleiding verschillend. Ook kunnen de wachttijden variëren. We proberen altijd zo snel mogelijk een proefles in te plannen, waarna we kijken naar de mogelijkheden voor een verdere planning.

Wil je een examen volgen? Samen met het CBR proberen we altijd zo snel mogelijk een plek voor je te reserveren. Hierin zijn we echter afhankelijk van de capaciteit van het CBR.

Wat moet ik meenemen naar een praktijkexamen?
  • De bevestiging van de reservering.
  • Een geldig Nederlands rijbewijs C (automaat of schakel) en een geldig identiteitsbewijs. 
  • Een examenvoertuig welke wordt verzorgt door DON Opleidingen. 
  • Kentekengegevens van het examenvoertuig (kentekenbewijs of kentekencard met print van het conformiteitsbewijs. Dit wordt geregeld door DON Opleidingen.
Is de aanhanger enkelassig of dubbelassig?

De aanhanger is dubbelassig. 

Met welke varianten rijden jullie?

Bij DON Opleidingen rijden we met een bakwagen aanhangwagen combinatie en een trekker met oplegger combinatie. 

Haal je een schakel of automaat rijbewijs?

Iedereen moet tijdens een praktijkexamen zijn/haar schakelbevoegdheid halen. Als deze wordt behaald, krijg je automatisch je automaatbevoegdheid bij het rijbewijs. Als je het niet haalt, kan je nog wel slagen met een automaat bevoegdheid. 

Ik ben geslaagd voor het beroepsrijbewijs mét code 95. En nu?

Je code 95 is vijf jaar geldig. De geldigheid kun je verlengen door het volgen van nascholingscursussen. Met deze cursussen volg je 28 uur theorie en 7 uur praktijk. 

Kan ik met mijn CE rijbewijs mijn LZV certificaat halen?

Ja, dat kan! Wanneer je in het bezit bent van een geldig CE rijbewijs en minimaal vijf jaar ervaring hebt met het rijden hiermee, kun je gaan voor je LZV-certificaat.