Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

We snappen het als je vragen hebt. Hieronder staan een aantal veel gestelde vragen over het CE-rijbewijs. Staat jouw vraag of het antwoord er niet tussen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier, telefonisch via 088 -770 4200, per email via info@donopleidingen.nl of per WhatsApp via 06-39448327.

Wat mag je rijden met een CE-rijbewijs?

Met een CE-rijbewijs mag je in een voertuig uit categorie C rijden met een aanhangwagen waarvan het gewicht meer is dan 750 kg.  

Hoe oud moet ik zijn voor het CE-rijbewijs?

Voor het CE-rijbewijs met code 95 moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Voor het CE-rijbewijs zonder code 95 moet je minimaal 21 jaar oud zijn.

Krijg ik nog meer rijbewijzen bij mijn CE-rijbewijs?

Ja! Wanneer je bent geslaagd voor je CE-examen, ontvang je automatisch ook het BE en C1E rijbewijs. Dit betekent dat je ook een auto en lichte vrachtwagen met aanhanger mag besturen. Let hierbij wel goed op de gestelde eisen.

Wat is het verschil tussen een CE-rijbewijs met en zonder code 95?

Bij een CE-rijbewijs mét code 95 mag je het rijbewijs gebruiken voor beroepsmatig vervoer. Zonder code 95 is dit niet toegestaan.

Hoe krijg ik code 95 op mijn CE-rijbewijs?

Voor je code 95 kunt aanvragen voor het CE-rijbewijs, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je minimaal 18 jaar oud zijn, dien je in het bezit te zijn van een rijbewijs C mét code 95 en moet je medisch zijn goedgekeurd. Hiervoor met je een gezondheidsverklaring indienen en je laten keuren door een bedrijfsarts of gecertificeerde arbodienst. Als je medisch bent goedgekeurd, wordt er een Verklaring van geschiktheid naar de RDW verstuurd. Deze is 1 jaar geldig. Bij DON Opleidingen is het mogelijk om je te laten keuren!

Ik ben geslaagd, en nu?

Gefeliciteerd! Het CE-rijbewijs is maximaal drie jaar geldig. Om het rijbewijs te vernieuwen is het nodig om een nieuwe gezondheidsverklaring in te dienen. Wanneer je de code 95 wilt verlengen, moet je nascholingscursussen volgen. En die doe je natuurlijk ook bij DON Opleidingen!

Theorie

Moet ik opnieuw theorie-examen doen?

Nee, wanneer je in het bezit bent van een geldig C rijbewijs is dat voldoende.

Praktijk

Kan ik zelf mijn instructeur kiezen?

Ja, dat kan! We proberen hier altijd zo goed mogelijk rekening mee te houden. Mocht het onverhoopt niet lukken, laten we je dit uiteraard weten.

Wat zijn de toelatingseisen voor een praktijkexamen?

Voor een CE-praktijkexamen (met of zonder code 95) moet je minimaal 18 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een geldig C-rijbewijs. 

Wat moet ik meenemen naar een praktijkexamen?
  • De bevestiging van de reservering.
  • Een geldig Nederlands rijbewijs C (automaat of schakel of een Nederlands rijbewijs C (automaat of schakel), waarvan de geldigheidsduur is verstreken en een geldig identiteitsbewijs. 
  • Een examenvoertuig welke wordt verzorgt door DON Opleidingen. 
  • Kentekengegevens van het examenvoertuig (kentekenbewijs of kentekencard met print van het conformiteitsbewijs. Dit wordt geregeld door DON Opleidingen.