Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

We snappen het als je vragen hebt. Hieronder staan een aantal veel gestelde vragen over het vrachtwagenrijbewijs. Staat jouw vraag of het antwoord er niet tussen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier, telefonisch via 088 -770 4200, per email via info@donopleidingen.nl of per WhatsApp via 06-39448327.

Theorie

Vanaf welke leeftijd mag ik beginnen aan de vrachtwagentheorie?

Vanaf 17 jaar mag je de theorie-examens voor het C-rijbewijs doen, maar let op: je mag al vanaf je 17e theorie-examen doen, maar als je een C rijbewijs  zonder code 95 wilt halen, kun je het rijbewijs pas aanvragen als je 21 jaar oud bent. Het C-rijbewijs mét code 95 kun je al vanaf je 18e aanvragen.

Met hoeveel uur aan studiebelasting moet ik rekening houden?

Voor het behalen van het theorie-examen met code 95 (M1, M2 en M3) kun je kiezen uit een dagopleiding of een avondopleiding. De dagopleiding duurt 5 hele dagen. De avond opleiding duurt 3 zaterdagochtenden, 4 dinsdagavonden en 3 donderdagavonden. Hierna wordt het examen afgenomen.

Studiebelasting theorie cursus: 40 uur
Studiebelasting E-learning: 28 uur
Studiebelasting thuisstudie: 16 uur
Totale geschatte studiebelasting: 84 uur

Waar regel ik mijn theorielessen voor de vrachtwagen?

DON Opleidingen biedt diverse mogelijkheden voor het volgen van theorielessen. De lessen kun je zowel klassikaal als virtueel volgen. Deze zijn hier te bekijken.

Ik wil theorie-examen doen voor mijn C-rijbewijs. Hoe regel ik dat?

De theorie-examens kun je aanvragen bij het CBR. Deze kun je ook bestellen via DON Opleidingen.

Waar doe ik mijn theorie-examens voor het C-rijbewijs?

De theorie-examens maak je op een locatie van het CBR. De exacte locatie is te vinden in de officiële uitnodiging die je ontvangt.

Wat moet ik meenemen naar een theorie-examen voor het C-rijbewijs?

Naar de theorie-examens is het verplicht om een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. Dit kan bijvoorbeeld een ID kaart, paspoort of ander rijbewijs zijn.

Hoe werkt het theorie-examen voor het C-rijbewijs?

Nadat je bent aangemeld bij de balie, neem je nog even plaats in de wachtruimte. Vervolgens word je opgeroepen om naar de examenzaal te gaan. Hier maak je samen met andere kandidaten de theorie-examens.

Kan ik ook alleen theorie-examen doen? Of met extra tijd?

Jazeker! Mocht je het fijner vinden om alleen examen te doen, of langer de tijd te krijgen voor het lezen van vragen, dan kan dat. Het CBR biedt een aantal mogelijkheden.

Moet ik code 95 halen voor mijn C-rijbewijs?

Afhankelijk waar je het C-rijbewijs voor wil gebruiken, heb je code 95 nodig. Wil je weten of jij code 95 nodig hebt? Neem contact met ons op of check het hier.

Ik woon niet in de buurt, hoe kan ik de theoriecursus volgen voor het C-rijbewijs?

Dit kan met de virtuele klas! Hierover lees je meer op deze pagina.

Wat is het verschil tussen de theorie voor het C1 rijbewijs en het C-rijbewijs?

De theorie voor het C1 rijbewijs is een lichtere variant. De theorie voor het C-rijbewijs is uitgebreider. 

Welke subsidiemogelijkheden zijn er voor het C-rijbewijs?

Voor meer informatie over de subsidiemogelijkheden, kun je deze pagina bekijken.

Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op! Onze subsidiespecialist staat je graag te woord.  

Heb ik cursusgarantie wanneer ik gezakt ben?

DON biedt een theorie cursusgarantie aan. Wanneer de cursist 80 %, of meer, van de lessen aanwezig is geweest bij de theoretische cursus en zakt voor het theorie examen. Dan mag de cursist, indien gewenst, de eerstvolgende theorie lessen gratis nogmaals volgen.

Praktijk

Hoe oud moet ik zijn voor het volgen van praktijklessen voor het C-rijbewijs?

Wanneer je minimaal 18 jaar oud bent en in het bezit bent van een B rijbewijs, mag je beginnen met praktijklessen. Na voldoende lessen en het succesvol afronden van de theorie (module 1) mag je het praktijkexamen doen.

Moet ik in het bezit zijn van een geldig B rijbewijs voor het volgen van de praktijk?

Ja. 

Waar starten de lessen voor het C-rijbewijs?

De lessen starten altijd vanaf een vestiging van DON Opleidingen.

Kan ik zelf mijn instructeur kiezen?

We proberen hier altijd zo goed mogelijk rekening mee te houden. Mocht het onverhoopt niet lukken, laten we je dit uiteraard weten.

Wat zijn de toelatingseisen voor een praktijkexamen voor het C-rijbewijs?
  • Voor een praktijkexamen met code 95 moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Voor het praktijkexamen zonder code 95 moet je minimaal 21 jaar oud zijn.
  • Je dient een geldig Nederlands rijbewijs B (automaat of schakel) te hebben of een geldig EU/EER rijbewijs B (automaat of schakel) en een geldig identiteitsbewijs.
  • Je dient geldige voldoende uitslagen van de benodigde theorie-examens te hebben.
Wat zijn de wachttijden voor het C-rijbewijs?

De wachttijden zijn van toepassing voor de rijopleidingen en deze zijn per rijopleiding verschillend. Ook kunnen de wachttijden variëren. We proberen altijd zo snel mogelijk een proefles in te plannen, waarna we kijken naar de mogelijkheden voor een verdere planning.

Wil je een examen volgen? Samen met het CBR proberen we altijd zo snel mogelijk een plek voor je te reserveren. Hierin zijn we echter afhankelijk van de capaciteit van het CBR.

Wat moet ik meenemen naar een praktijkexamen voor het C-rijbewijs?
  • Een geldig Nederlands rijbewijs B (automaat of schakel) of een geldig EU/EER rijbewijs B (automaat of schakel) en een geldig identiteitsbewijs.
  • De bevestiging reservering.
  • Een examenvoertuig. Deze moet aan een aantal voorwaarden voldoen en wordt verzorgd door DON Opleidingen.
  • Kentekengegevens van het examenvoertuig (kentekenbewijs of kentekencard met print van het conformiteitsbewijs. Dit wordt geregeld door DON Opleidingen
Heb ik code 95 nodig bij mijn C-rijbewijs?

Afhankelijk waar je het C rijbewijs voor wil gebruiken, heb je code 95 nodig. Wil je weten of jij code 95 nodig hebt? Neem contact met ons op of check het hier.

Haal je een schakel of automaat rijbewijs?

Iedereen moet tijdens een praktijkexamen zijn/haar schakelbevoegdheid halen. Als deze wordt behaald, krijg je automatisch je automaatbevoegdheid bij het rijbewijs. Als je het niet haalt, kan je nog wel slagen met een automaat bevoegdheid. 

Ontvang ik na het slagen nog meer rijbewijzen?

Ja. Wanneer je slaagt voor het C rijbewijs, ontvang je automatisch ook het Trekker (T) rijbewijs en het Lichte vrachtwagen (C1) rijbewijs. 

Ik ben geslaagd voor het beroepsrijbewijs mét code 95. En nu?

Je code 95 is vijf jaar geldig. De geldigheid kun je verlengen door het volgen van nascholingscursussen. Met deze cursussen volg je 28 uur theorie en 7 uur praktijk. 

Wanneer moet ik mijn C rijbewijs verlengen?
  • Het C rijbewijs  is maximaal 5 jaar geldig.
  • Om je C rijbewijs te vernieuwen, moet je onder andere een Gezondheidsverklaring indienen.
  • Als je de code 95 wilt verlengen, moet je nascholingscursussen volgen. Ook dat kan bij DON Opleidingen! 
Ik heb een Oekraïens C rijbewijs, kan ik code 95 halen?

Oekraïense chauffeurs die in het bezit zijn van een Oekraïens rijbewijs C/D en onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen, kunnen in Nederland de vakbekwaamheid halen. Uiteraard helpt DON Opleidingen hier graag bij. Neem voor meer informatie contact met ons op.

In hoeveel uur behaal ik mijn C-rijbewijs?

Hoeveel uur je nodig hebt om het praktijkexamen te behalen, ligt aan het advies wat je krijgt na je proefles. Onze instructeurs geven je een advies op maat, zodat je weet waar je aan toe bent. Bij DON Opleidingen bieden we diverse pakketten aan voor het C-rijbewijs, zodat we voor iedereen een geschikte optie tussen zit. 

Mag ik gelijk beginnen met lessen als ik Module 1 heb gehaald?

Dat kan, maar zorg dat je een gezondheidsverklaring hebt ingevuld op Mijn CBR en je medisch bent goedgekeurd.