Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

We snappen het als je vragen hebt. Hieronder staan een aantal veel gestelde vragen over het C1E-rijbewijs. Staat jouw vraag of het antwoord er niet tussen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier, telefonisch via 088 -770 4200, per email via info@donopleidingen.nl of per WhatsApp via 06-39448327.

Theorie

Moet ik opnieuw theorie-examen doen?

Nee, wanneer je in het bezit bent van een geldig C(1)-rijbewijs is dat voldoende.

Wat zijn de eisen voor het behalen van het C1E rijbewijs?

Minimum leeftijd

Voor het aanvragen van het C1E rijbewijs zonder code 95 moet je minimaal 18 jaar zijn.

Rijbewijs C1 of C

Je moet in het bezit zijn van een rijbewijs C1 of C.

Hoe behaal ik mijn basiskwalificatie code 95?

Meer informatie daarover kun je lezen op deze pagina. 

Moet ik een rijbewijskeuring doen?

Voor het aanvragen, vernieuwen of verlengen van een groot rijbewijs (C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 of D1E) moet je altijd medisch gekeurd worden. Je vult hiervoor het formulier eigen verklaring in. De bedrijfsarts of de gecertificeerde arbodienst doet het medisch onderzoek. Dit kan ook bij DON Opleidingen!

Wat zijn de wachttijden?

De wachttijden zijn van toepassing voor de rijopleidingen en deze zijn per rijopleiding verschillend. Ook kunnen de wachttijden variëren. We proberen altijd zo snel mogelijk een proefles in te plannen, waarna we kijken naar de mogelijkheden voor een verdere planning.

Wil je een examen volgen? Samen met het CBR proberen we altijd zo snel mogelijk een plek voor je te reserveren. Hierin zijn we echter afhankelijk van de capaciteit van het CBR.

Praktijk

Kan ik zelf mijn instructeur kiezen?

We proberen hier altijd zo goed mogelijk rekening mee te houden. Mocht het onverhoopt niet lukken, laten we je dit uiteraard weten.

Wat zijn de toelatingseisen voor een praktijkexamen?

Voor een C1E praktijkexamen (met of zonder code 95) moet je minimaal 18 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een geldig C(1) rijbewijs hebben.

Wat moet ik meenemen naar een praktijkexamen?
  • Een geldig Nederlands rijbewijs C1 of C voor C1E of C voor CE (automaat of schakel of een Nederlands rijbewijs C1 of C voor C1E of C voor CE (automaat of schakel), waarvan de geldigheidsduur is verstreken en een geldig identiteitsbewijs.
  • De bevestiging reservering.
  • Een examenvoertuig. Deze moet aan een aantal voorwaarden voldoen en wordt verzorgd door DON Opleidingen. 
  • Kentekengegevens van het examenvoertuig (kentekenbewijs of kentekencard met print van het conformiteitsbewijs. Dit wordt geregeld door DON Opleidingen.
Ik ben geslaagd voor het beroepsrijbewijs mét code 95. En nu?

Je code 95 is vijf jaar geldig. De geldigheid kun je verlengen door het volgen van nascholingscursussen. Met deze cursussen volg je 28 uur theorie en 7 uur praktijk. 

Algemeen

Is de aanhanger enkelassig of dubbelassig?

De aanhanger is dubbelassig. 

Wat mag je rijden met een C1E rijbewijs?

Met een C1E rijbewijs mag je een vrachtwagen met aanhanger trekken. De maximum massa van de vrachtwagen met aanhanger mag maximaal 12.000 kilogram wegen. De aanhangwagen mag niet zwaarder wegen dan 7.500 kilogram.

Hoe oud moet ik zijn voor het C1E rijbewijs?

Voor het C1E rijbewijs moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

Krijg ik nog meer rijbewijzen bij mijn C1E rijbewijs?

Ja! Wanneer je bent geslaagd voor je C1E examen, ontvang je automatisch ook het BE rijbewijs. Dit betekent dat je ook een auto met grote aanhanger mag besturen. Let hierbij wel goed op de gestelde eisen.

Wat is het verschil tussen een C1E rijbewijs met en zonder code 95?

Bij een C1E rijbewijs mét code 95 mag je het rijbewijs gebruiken voor beroepsmatig vervoer. Zonder code 95 is dit niet toegestaan.

Hoe krijg ik code 95 op mijn C1E rijbewijs?

Voor je code 95 kunt aanvragen voor het C1E rijbewijs, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je minimaal 18 jaar oud zijn, dien je in het bezit te zijn van een rijbewijs C of C1 mét code 95 en moet je medisch zijn goedgekeurd. Hiervoor met je een gezondheidsverklaring indienen en je laten keuren door een bedrijfsarts of gecertificeerde arbodienst. Als je medisch bent goedgekeurd, wordt er een Verklaring van geschiktheid naar de RDW verstuurd. Deze is 1 jaar geldig. Bij DON Opleidingen is het mogelijk om je te laten keuren!

Ik ben geslaagd, en nu?

Gefeliciteerd! Het C1E rijbewijs is maximaal vijf jaar geldig. Om het rijbewijs te vernieuwen is het nodig om een nieuwe gezondheidsverklaring in te dienen. Wanneer je de code 95 wilt verlengen, moet je nascholingscursussen volgen. En die doe je natuurlijk ook bij DON Opleidingen!