Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

We snappen het als je vragen hebt. Hieronder staan een aantal veel gestelde vragen over het autorijbewijs. Staat jouw vraag of het antwoord er niet tussen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier, telefonisch via 088 -770 4200, per email via info@donopleidingen.nl of per WhatsApp via 06-39448327.

Theorie

Vanaf welke leeftijd mag ik beginnen aan de theorie voor het auto theorie-examen?

Vanaf 16 jaar kun je starten met het theorie-examen. Wanneer je 16,5 jaar bent geworden, kun je starten met de praktijklessen en uiteindelijk, na het behalen van je theorie, kun je vanaf 17 jaar het praktijkexamen doen.

Waar regel ik mijn theorieles voor het auto theorie-examen?

Bij DON Opleidingen bieden wij een theorie dagopleiding aan. Tijdens deze theoriecursus dagopleiding word je optimaal voorbereid op het theorie-examen. Je krijgt veel informatie, dus een goed gevulde maag is belangrijk. Bij onze theoriecursus dagopleiding zit een smaakvolle lunch inbegrepen. Lekker! 

Ik wil mijn auto theorie-examen doen. Hoe regel ik dat?

Een los theorie-examen kun je kopen via onze website. Via DON Opleidingen is het ook mogelijk om het examen met een dagopleiding te combineren. Zo kun je gegarandeerd direct na de dagopleiding het theorie-examen afleggen.

Bestel je een theorie-examen via DON Opleidingen, dien je ons te machtigen om dit te regelen. Dat kan via Mijn CBR. Je logt in met je DigiD en vult het rijschool nummer in.

Waar doe ik mijn auto theorie-examen?

Het theorie-examen maak je op een locatie van het CBR. De exacte locatie is te vinden in de officiële uitnodiging die je ontvangt.

Wat moet ik meenemen naar een auto theorie-examen?

Naar het theorie-examen is het verplicht om een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. Dit kan bijvoorbeeld een ID kaart, paspoort of ander rijbewijs zijn.

Hoe werkt het auto theorie-examen?

Nadat je bent aangemeld bij de balie, neem je nog even plaats in de wachtruimte. Vervolgens word je opgeroepen om naar de examenzaal te gaan. Hier maak je samen met andere kandidaten het theorie-examen. 

Kan ik ook individueel auto theorie-examen doen? Of met extra tijd?

Jazeker! Mocht je het fijner vinden om alleen examen te doen, of langer de tijd te krijgen voor het lezen van vragen, dan kan dat. Het CBR biedt een aantal mogelijkheden.

Moet ik opnieuw auto theorie-examen doen als ik al een automaat rijbewijs heb en een schakel rijbewijs wil halen?

Nee, je hoeft niet opnieuw het theorie-examen te maken. Wel moet je opnieuw een gezondheidsverklaring invullen. 

Kan ik het auto theorie-examen in een andere taal doen?

Ja, het CBR biedt diverse mogelijkheden aan. Bekijk voor meer informatie de website van het CBR. 

Heb ik cursusgarantie wanneer ik gezakt ben voor het auto theorie-examen?

DON biedt een theorie cursusgarantie aan. Wanneer de cursist 80 %, of meer, van de lessen aanwezig is geweest bij de theoretische cursus en zakt voor het theorie examen. Dan mag de cursist, indien gewenst, de eerstvolgende theorie lessen gratis nogmaals volgen.

Praktijk

Bieden jullie simulatorlessen aan voor het autorijbewijs?

Jazeker! Mag je nog niet beginnen met echte rijlessen? Of vind je het spannend om te starten met echte lessen? Bij DON Opleidingen is het ook mogelijk om lessen te volgen in onze simulator. Deze simulator bootst echte verkeerssituaties zo nauwkeurig mogelijk na. Net als in een echte lesauto, moet je zelf sturen, de pendalen bedienen, schakelen, spiegelen én anticiperen op het overige verkeer. Daarnaast kun je lastige verkeerssituaties keer op keer oefenen, tot je de juiste reflexen en reactiesnelheid hebt opgebouwd.

Hier lees je meer informatie over de simulator. 

Kan een proefles ook vanaf een ander adres worden ingepland dan DON Opleidingen voor het autorijbewijs?

Dit is in overleg met onze planning mogelijk! Samen zoeken we naar een optie waarbij je thuis wordt opgehaald. Het kan echter wel zijn dat de wachttijd hier langer voor is. 


Halen jullie leerlingen thuis op voor het autorijbewijs?

Of onze instructeur je thuis ophaalt, ligt aan de woonplaats. 

Vanaf Naaldwijk halen wij kandidaten op in: 

 • ’s Gravenhage e.o.
 • ’s Gravenzande
 • De Lier
 • Delft
 • Den Hoorn
 • Hoek van Holland
 • Honselersdijk
 • Kwintsheul
 • Leidschendam
 • Maasdijk
 • Maassluis
 • Midden-Delfland
 • Monster
 • Naaldwijk
 • Pijnacker
 • Poeldijk
 • Schipluiden
 • Vlaardingen
 • Voorburg
 • Wateringen
 • Zoetermeer
Moet de theorie behaald zijn voordat ik start met lessen voor het autorijbewijs?

Het is niet verplicht om je theorie eerst te behalen, maar we adviseren het je wel. Waarom? Vanaf 1 mei 2024 is het verplicht om eerst je theorie-certificaat te behalen voordat we een praktijkexamen kunnen inplannen. Voor een zo goed mogelijk verloop van je rijbewijstraject kun je daarom het beste eerst je theorie behalen. 

Kan ik lessen in een automaat of elektrische auto volgen voor het autorijbewijs?

Ja. DON Opleidingen heeft een Volkswagen ID3 in het wagenpark, waarvoor het ook mogelijk is om les te volgen in een (elektrische) automaat. 

Hoe oud moet ik zijn voor het volgen van praktijklessen voor het autorijbewijs?

Wanneer je minimaal 16,5 jaar oud bent, mag je beginnen met praktijklessen.

Kan ik zelf mijn instructeur kiezen voor het autorijbewijs bij DON Opleidingen?

We proberen hier altijd zo goed mogelijk rekening mee te houden. Mocht het onverhoopt niet lukken, laten we je dit uiteraard weten.

Waar kan ik een praktijkopleiding voor het autorijbewijs regelen?

DON Opleidingen biedt twee voordeelpakketten waarbij praktijklessen zijn inbegrepen: het Compact Voordeelpakket en het Totaal Voordeelpakket. Je kunt er ook voor kiezen om losse lessen te nemen. Als je voldoende lessen hebt gehad en je instructeur groen licht geeft, kun je starten aan het praktijkexamen.

Bieden jullie ook voordeelpakketten aan voor het autorijbewijs?

Jazeker! DON Opleidingen biedt drie verschillende voordeelpakketten. Zo combineer je theorie en praktijk in een.

Hebben jullie instructievideo's beschikbaar voor het autorijbewijs?

Ja! Er is een video beschikbaar voor alle bijzondere verrichtingen. Deze zijn te vinden op ons YouTube-kanaal.

Wat houdt de tussentijdse toets in voor het autorijbewijs?

Een tussentijdse toets is een soort proefexamen. De toets duurt even lang als een rijexamen en je doet dezelfde dingen. Zo kun je alvast wennen aan de examensituatie. Na afloop krijg je tips van een CBR-examinator. Als je de bijzondere verrichtingen goed, vlot en veilig uitvoert, kun je daarvoor zelfs vrijstelling verdienen voor je rijexamen. Ook voor de tussentijdse toets dien je DON Opleidingen te machtigen.

Kan ik al een praktijkexamen reserveren voor het autorijbewijs bij DON Opleidingen?

Per 1 mei 2024 is het verplicht om in het bezit te zijn van een geldig theorie certificaat vóór je een praktijkexamen kunt (laten) reserveren. 

Moet ik jullie machtigen voor het praktijkexamen voor het autorijbewijs?

Ja, wanneer je een praktijkexamen inkoopt via DON Opleidingen, dien je ons te machtigen om dit te regelen. Dat kan via www.mijncbr.nl. Je logt in met je DigiD en vult het rijschool nummer in. Dit nummer is per vestiging te vinden op de contactpagina. 

Krijg ik meteen mijn AM rijbewijs wanneer ik mijn B rijbewijs heb behaald?

Ja, je krijgt het rijbewijs AM automatisch bijgeschreven op je B rijbewijs. Je hoeft dus ook geen apart bromfietsexamen te doen.

Ik heb mijn rijbewijs gehaald, maar ben nog geen achttien jaar. Wat nu?

Als je op je 17e slaagt, mag je tot je 18e verjaardag alleen autorijden met een coach naast je. Bijvoorbeeld je vader of je moeder. Dit staat bekend als 2todrive (begeleid rijden). De coach moet op een begeleiderspas staan die je bij je moet hebben. Je kunt je rijbewijs alleen aanvragen, als je al een begeleiderspas hebt aangevraagd.

 1. Mensen die jou willen begeleiden, melden zich aan als coach bij de RDW. Er mogen zich maximaal vijf mensen aanmelden als jouw coach.
 2. Zodra de RDW al je coaches heeft ingeschreven, vraag jij je begeleiderspas aan bij de RDW. Je kunt dan inloggen met je persoonlijke DigiD en betalen via iDEAL.
 3. Als je hebt betaald en je aanvraag goedgekeurd is, krijg je de pas binnen 10 werkdagen thuisgestuurd.

 

Ik ben gezakt voor mijn praktijkexamen voor het autorijbewijs, wat nu?

Geen zorgen. Niks om je voor te schamen! We regelen een nieuwe examendatum voor je. Heb je behoefte aan wat extra les? Laat het ons weten, we helpen je graag. Van de examinator hoor je waar je nog aan moet werken voor de volgende keer. Dit kun je samen met je instructeur bespreken. Slagen doen we samen!

Wat is een faalangstexamen voor het autorijbewijs?

Heb je last van faalangst bij examens? Of ben je té zenuwachtig om te laten zien wat je kunt tijdens het praktijkexamen auto? Dan kun je bij het CBR een faalangstexamen doen. Je krijgt dan een examinator die is getraind om mensen met faalangst te begeleiden. Hij of zij heeft ook meer tijd om je op je gemak te stellen. Tijdens de rit kun je ook om een time-out vragen. Tijdens een faalangstexamen moet je hetzelfde kunnen als bij een gewoon rijexamen. Informeer naar de mogelijkheden voor het aanvragen hiervan.

Let op: vanaf 1 mei is het verplicht om je theorie-certificaat behaald te hebben vóór het reserveren van een praktijkexamen. 

Kan ik ook opfrislessen doen voor het autorijbewijs?

Jazeker! Als je een tijdje niet hebt gereden, kun je bij DON Opleidingen terecht voor een of meerdere opfrislessen. In overleg met onze planning bespreek je hoeveel lessen je graag zou willen. 

Wat betekent ROSO voor het autorijbewijs?

ROSO betekent 'Rijden onder specifieke omstandigheden'. Deze training is bedoeld om leerlingen te laten ervaren hoe moeilijk gevaarlijke verkeerssituaties of noodsituaties te beheersen zijn. Tijdens de training voel je hoe het is om te remmen op een stroef, half glad half stroef en op glad oppervlak. Verder wordt de noodstop ervaren op een stroef en op glad wegdek. Ook ga je oefenen met uitwijken. Wij adviseren iedereen deze training aan! 

Hoeveel kilo mag ik trekken met mijn auto zonder BE rijbewijs?

Wanneer je in het bezit bent van een B rijbewijs, mag je met een auto: 

 • een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen)
 • een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.

Het lege gewicht kun je opzoeken op je kentekenbewijs, online of in het instructieboek van je auto. 

Bron: Rijksoverheid

Moet je een gezondheidsverklaring invullen om je autorijbewijs te verlengen?

Je moet een gezondheidsverklaring invullen om je rijbewijs te verlengen wanneer: 

Wat is een BNOR-examen voor het autorijbewijs?

Als je 4 keer binnen 5 jaar zakt voor je rijexamen, doe je daarna een speciaal examen: een zogeheten BNOR-examen. De examinator heeft dan meer tijd voor jou. En je krijgt meer persoonlijke begeleiding. Het speciale examen noemen we ‘nader onderzoek rijvaardigheid’. Je rijschool vraagt dit voor je aan bij het CBR.

Welke examenlocaties zijn beschikbaar voor het autorijbewijs bij DON Opleidingen?
 • Voor het afrijden van je praktijkexamen in Naaldwijk maken we gebruik van de CBR locatie in Rijswijk en bij uitzondering in Zoetermeer.
 • Voor het afrijden van je praktijkexamen in Amsterdam maken we gebruik van de CBR locatie in Amsterdam.