Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

We snappen het als je vragen hebt. Hieronder staan een aantal veel gestelde vragen over het autorijbewijs. Staat jouw vraag of het antwoord er niet tussen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier, telefonisch via 088 -770 4200

, per email via info@donopleidingen.nl of per WhatsApp via 06-39448327
.

Theorie

Vanaf welke leeftijd mag ik beginnen aan de theorie?

Vanaf 16 jaar kun je starten met het theorie-examen. Wanneer je 16,5 jaar bent geworden, kun je starten met de praktijklessen en uiteindelijk, na het behalen van je theorie, kun je vanaf 17 jaar het praktijkexamen doen.

Waar regel ik mijn theorieles?

Bij DON Opleidingen bieden wij een theorie dagopleiding aan. Tijdens deze theoriecursus dagopleiding word je optimaal voorbereid op het theorie-examen. Je krijgt veel informatie, dus een goed gevulde maag is belangrijk. Bij onze theoriecursus dagopleiding zit een smaakvolle lunch inbegrepen. Lekker!

Naast een lunch, ontvang je bij de theoriecursus dagopleiding ook een lesboek en een internetkaart om thuis online examens te oefenen (maximaal 15 uur lang).

Ik wil theorie-examen doen. Hoe regel ik dat?

Een los theorie-examen kun je kopen via onze website. Via DON Opleidingen is het ook mogelijk om het examen met een dagopleiding te combineren. Zo kun je gegarandeerd direct na de dagopleiding het theorie-examen afleggen.

Bestel je een theorie-examen via DON Opleidingen, dien je ons te machtigen om dit te regelen. Dat kan via Mijn CBR. Je logt in met je DigiD en vult het rijschool nummer in.

Waar doe ik mijn theorie-examen?

Het theorie-examen maak je op een locatie van het CBR. De exacte locatie is te vinden in de officiële uitnodiging die je ontvangt.

Wat moet ik meenemen naar een theorie-examen?

Naar het theorie-examen is het belangrijk om een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. Dit kan bijvoorbeeld een ID kaart, paspoort of ander rijbewijs zijn.

Hoe werkt het theorie-examen?

Nadat je bent aangemeld bij de balie, neem je nog even plaats in de wachtruimte. Vervolgens word je opgeroepen om naar de examenzaal te gaan. Hier maak je samen met andere kandidaten het theorie-examen. 

Kan ik ook alleen theorie-examen doen? Of met extra tijd?

Jazeker! Mocht je het fijner vinden om alleen examen te doen, of langer de tijd te krijgen voor het lezen van vragen, dan kan dat. Het CBR biedt een aantal mogelijkheden.

Moet ik opnieuw theorie-examen doen als ik al een automaat rijbewijs heb en een schakel rijbewijs wil halen?

Nee, je hoeft niet opnieuw het theorie-examen te maken. Wel moet je opnieuw een gezondheidsverklaring invullen. 

Praktijk

Hoe oud moet ik zijn voor het volgen van praktijklessen?

Wanneer je minimaal 16,5 jaar oud bent, mag je beginnen met praktijklessen.

Kan ik zelf mijn instructeur kiezen?

Ja, dat kan! Bij het bestellen van je praktijklessen kun je een voorkeur opgeven. We proberen hier altijd zo goed mogelijk rekening mee te houden. Mocht het onverhoopt niet lukken, laten we je dit uiteraard weten.

Waar regel ik een praktijkopleiding?

DON Opleidingen biedt twee voordeelpakketten waarbij praktijklessen zijn inbegrepen: het Compact Voordeelpakket en het Totaal Voordeelpakket. Je kunt er ook voor kiezen om losse lessen te nemen. Als je voldoende lessen hebt gehad en je instructeur groen licht geeft, kun je starten aan het praktijkexamen.

Zijn er ook voordeelpakketten?

Jazeker! DON Opleidingen biedt drie verschillende voordeelpakketten. Zo combineer je theorie en praktijk in een.

Moet ik jullie machtigen voor het praktijkexamen?

Ja, wanneer je een praktijkexamen inkoopt via DON Opleidingen, dien je ons te machtigen om dit te regelen. Dat kan via www.mijncbr.nl. Je logt in met je DigiD en vult het rijschool nummer in. Dit nummer is per vestiging te vinden op de contactpagina. 

Ik heb mijn rijbewijs gehaald, maar ben nog geen achttien jaar. Wat nu?

Als je op je 17e slaagt, mag je tot je 18e verjaardag alleen autorijden met een coach naast je. Bijvoorbeeld je vader of je moeder. Dit staat bekend als 2todrive (begeleid rijden). De coach moet op een begeleiderspas staan die je bij je moet hebben. Je kunt je rijbewijs alleen aanvragen, als je al een begeleiderspas hebt aangevraagd.

  1. Mensen die jou willen begeleiden, melden zich aan als coach bij de RDW. Er mogen zich maximaal vijf mensen aanmelden als jouw coach.
  2. Zodra de RDW al je coaches heeft ingeschreven, vraag jij je begeleiderspas aan bij de RDW. Je kunt dan inloggen met je persoonlijke DigiD en betalen via iDEAL.
  3. Als je hebt betaald en je aanvraag goedgekeurd is, krijg je de pas binnen 10 werkdagen thuisgestuurd.