Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Ben je in het bezit van je B rijbewijs, en wil je graag met een aanhanger rijden die zwaarder is dan 750 kilo? Haal dan je BE rijbewijs bij DON Opleidingen! 

Met dit rijbewijs mag je een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen). Voor het halen van een BE Rijbewijs is geen apart theoriecertificaat nodig, maar je moet wel een praktijkexamen afleggen bij het CBR. Voordat je dit examen kunt afleggen, is een goede voorbereiding noodzakelijk. Bij DON Opleidingen kun je kiezen voor een dagopleiding + praktijkexamen of een 2-daagse opleiding + praktijkexamen. We adviseren je om altijd te starten met een proefles. 

Ons aanbod

Voldoende praktijkervaring
Dagopleidingen
Praktijkexamen inbegrepen

In drie stappen naar je rijbewijs

Je begint altijd met een proefles. Na deze les krijg je een advies op maat van je rijinstructeur. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten. Na de proefles plannen wij de dagopleiding naar keuze in en helpen we je op een veilige manier aan je rijbewijs!

Proefles
 • Plan en volg een proefles
 • Kom gezellig langs om deze te bespreken
 • Maak je keuze voor een eendaagse of tweedaagse opleiding
Dagopleidingen
 • Kennismaking met je instructeur
 • Kies een eendaagse of tweedaagse opleiding 
Examen
 • Samen zorgen we voor een optimale voorbereiding
 • Na je dagopleiding doe je het praktijkexamen
 • Geslaagd? Gefeliciteerd! Jij bent een nieuwe held van de weg
Afbeelding Miranda

Jouw persoonlijke opleidingsadviseur: Miranda

Waar kan ik je mee helpen?

Veelgestelde vragen

Wat zijn de eisen voor een BE rijbewijs?

Voor het BE rijbewijs hoef je niet opnieuw een theorie-examen te volgen. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig B rijbewijs en minimaal 18 jaar te zijn. Daarnaast moet je het praktijkexamen voor het rijden met een aanhanger succesvol afronden.

Hoeveel kilo mag ik trekken met een B rijbewijs?

Met alleen het B rijbewijs mag je:

 • Een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen).
 • Een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo, als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Hoeveel kilo mag ik trekken met een BE rijbewijs?

Met een BE rijbewijs mag je:

 • Een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen).
 • Onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger trekken van méér dan 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen).

Let op: de regels voor het BE rijbewijs zijn in 2013 veranderd. Heb je het rijbewijs BE gehaald voor 19 januari 2013? Dan gelden er andere regels. Je mag dan iedere aanhanger of oplegger gebruiken. Er is geen grens aan het lege gewicht + laadvermogen. Let wel op dat de trekhaak het gewicht aan kan. Dit heet de maximale trekhaaklast en die moet groter zijn dan wat de aanhanger met lading samen wegen. De maximale trekhaaklast staat vermeld in het kentekenbewijs of instructieboekje van de auto, of op de website van het RDW.

Hoe kan ik het gewicht van mijn auto achterhalen?

Het gewicht van je auto is vaak terug te vinden in de bijgeleverde autohandleiding. Ook kun je via de website van het RDW achterhalen wat het lege gewicht en het laadvermogen van je auto is. Ook zie je hier het gewicht wat je auto mag trekken.