Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Ben je in het bezit van je B rijbewijs, en wil je graag met een aanhanger rijden die zwaarder is dan 750 kilo? Haal dan je BE rijbewijs bij DON Opleidingen! 

Met dit rijbewijs mag je een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen). Voor het halen van een BE Rijbewijs is geen apart theoriecertificaat nodig, maar je moet wel een praktijkexamen afleggen bij het CBR. Voordat je dit examen kunt afleggen, is een goede voorbereiding noodzakelijk. Bij DON Opleidingen kun je kiezen voor een dagopleiding + praktijkexamen of een 2-daagse opleiding + praktijkexamen. We adviseren je om altijd te starten met een proefles. 

Ons aanbod

Dagopleidingen
Ervaren instructeurs
Hoog slagingspercentage

In drie stappen naar je rijbewijs

Je begint altijd met een proefles. Na deze les krijg je een advies op maat van je rijinstructeur. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten. Na de proefles plannen wij de dagopleiding naar keuze in en helpen we je op een veilige manier aan je rijbewijs!

Proefles

Plan en volg een proefles B-E, waarbij je advies op maat krijgt van je rijinstructeur.

Machtigen

Ga naar MijnCBR.nl om je rijopleider te machtigen voor examenreserveringen. Gebruik ons CBR-rijschoolnummer om DON Opleidingen te machtigen. Na het machtigen ontvangen jij en je opleider een bevestiging per e-mail van de machtiging. 

 •  Rijschoolnummer DON Opleidingen Amsterdam: 0918U8.
 •  Rijschoolnummer DON Opleidingen Naaldwijk: 4153K1.
 •  Rijschoolnummer DON Opleidingen Oosterhout: 8346A2.
Gezondheidsverklaring

  Vul zelf direct digitaal en vóór de start van de proefles een Gezondheidsverklaring in bij het CBR/CCV om te beoordelen of je gezond genoeg bent voor het rijbewijs. Bij een goedkeuring rijgeschiktheid praktijkexamen schakelt DON Opleidingen direct en in overleg naar de snelste examenplek.

Rijlessen

Plan flexibel en snel je rijlessen in. Kies voor een eendaagse of tweedaagse opleiding. Voor het B-E rijbewijs zijn alleen rijlessen en een praktijkexamen nodig, geen theorie.

Praktijkexamen

In overleg plannen we de rijopleiding in met de snelste weg richting het praktijkexamen. De rijlessen en het praktijkexamen starten vanaf DON Opleidingen. Bij succes ben je geslaagd en ben jij een nieuwe held van de weg!

Afbeelding Nick

Jouw persoonlijke opleidingsadviseur: Nick

Heb je een vraag over het BE-rijbewijs? Ik help je graag. 

Veelgestelde vragen

Is een proefles verplicht voor het BE rijbewijs?

Een proefles is niet verplicht, maar de kans op slagen is hiermee wel groter! Door een proefles kunnen onze instructeurs je een eerlijk advies geven over welke opleiding het beste bij jou past.

Wat zijn de eisen voor een BE rijbewijs?

Voor het BE rijbewijs hoef je niet opnieuw een theorie-examen te volgen. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig B rijbewijs en minimaal 18 jaar te zijn. Daarnaast moet je het praktijkexamen voor het rijden met een aanhanger succesvol afronden.

Wat is het verschil tussen een eendaagse en tweedaagse opleiding voor het BE rijbewijs?

Bij de 1-daagse opleiding voor het aanhangerrijbewijs leer je op een snelle en veilige manier rijden met een aanhanger. Onze instructeur vertelt je alles wat je moet weten! Naast handige en praktische tips ga je natuurlijk voldoende oefenen op het oefenterrein en op de weg. Aan het einde van de dagopleiding volg je het examen bij het CBR. De 1-daagse opleiding bestaat uit 6 uur praktijkles + praktijkexamen. 

Bij de 2-daagse opleiding voor het aanhangerrijbewijs leer je in twee dagen op een veilige manier rijden met een aanhanger. Je hebt hierdoor een extra dag om te oefenen. Aan het einde van de tweede dag volg je het examen bij het CBR. De 2-daagse opleiding bestaat uit 12 uur praktijkles + praktijkexamen. 

Zit er een theorie-examen bij het BE rijbewijs?

Nee. Je hoeft alleen een praktijkexamen af te leggen.

Welke lesvoertuigen zijn er voor het BE rijbewijs?
 • In Naaldwijk maken we gebruik van twee Mercedes Vito's, een Dodge Ram en een Toyota Proace.
 • In Amsterdam beschikken we over een Mercedes Vito en een Peugot Expert. 
 • In Oosterhout gebruiken we een Toyota Proace.
Vanaf welke locatie start de opleiding voor het BE rijbewijs?

De opleiding start altijd op onze vestiging in Amsterdam, Naaldwijk of Oosterhout, afhankelijk van je keuze. 

Welke examenlocaties zijn er voor het BE rijbewijs?
 • Voor Naaldwijk gebruiken we de CBR vestigingen in Rijswijk, Zoetermeer en Spijkenisse als examenlocaties.
 • Voor Amsterdam gebruiken we de CBR vestigingen in Amsterdam en Zaandam. 
 • Voor Oosterhout gebruiken we de CBR vestiging in Breda. 
Wat zijn de wachttijden voor het BE rijbewijs?

De wachttijden zijn van toepassing voor de rijopleidingen en deze zijn per rijopleiding verschillend. Ook kunnen de wachttijden variëren. We proberen altijd zo snel mogelijk een proefles in te plannen, waarna we kijken naar de mogelijkheden voor een verdere planning.

Wil je een examen volgen? Samen met het CBR proberen we altijd zo snel mogelijk een plek voor je te reserveren. Hierin zijn we echter afhankelijk van de capaciteit van het CBR.

Wat moet ik meenemen voor de opleiding en examen voor het BE rijbewijs?

Voor de opleiding is het verplicht om in het bezit te zijn van een geldig legitimatiebewijs en geldig B rijbewijs. 

Hoeveel kilo mag ik trekken met een B rijbewijs?

Met alleen het B rijbewijs mag je:

 • Een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen). 
  • Let op: de aanhanger mag niet zwaarder zijn dan de auto (lege gewicht + laadvermogen). 
 • Een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo, als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Hoe kan ik het gewicht van mijn auto achterhalen voor het BE rijbewijs?

Het gewicht van je auto is vaak terug te vinden op je kentekenbewijs. Ook kun je via de website van het RDW achterhalen wat het lege gewicht en het laadvermogen van je auto is. Ook zie je hier het gewicht wat je auto mag trekken.

Hoeveel kilo mag ik trekken met een BE rijbewijs?

Met een BE rijbewijs mag je:

 • Een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen).
 • Onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger trekken van méér dan 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen).

Let op: de regels voor het BE rijbewijs zijn in 2013 veranderd. Heb je het rijbewijs BE gehaald voor 19 januari 2013? Dan gelden er andere regels. Je mag dan iedere aanhanger of oplegger gebruiken. Er is geen grens aan het lege gewicht + laadvermogen. Let wel op dat de trekhaak het gewicht aan kan. Dit heet de maximale trekhaaklast en die moet groter zijn dan wat de aanhanger met lading samen wegen. De maximale trekhaaklast staat vermeld in het kentekenbewijs of instructieboekje van de auto, of op de website van het RDW.

Zijn jullie lesvoertuigen enkelassig of dubbelassig voor het BE rijbewijs?

Onze lesvoertuigen voor de BE-combinatie zijn dubbelassig. 

Mag ik mijn eigen aanhangwagen gebruiken voor de BE rijbewijs opleiding?

Nee, dit is niet toegestaan. Al het materiaal wordt verzorgd door DON Opleidingen.