Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

We snappen het als je vragen hebt. Hieronder staan een aantal veel gestelde vragen over het D rijbewijs. Staat jouw vraag of het antwoord er niet tussen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier, telefonisch via 088 -770 4200, per email via info@donopleidingen.nl of per WhatsApp via 06-39448327.

Theorie

Vanaf welke leeftijd mag ik beginnen aan de theorie?

Vanaf 17 jaar kun je de theorie-examens afleggen. Er zit verschil in de soorten theorie-examens:

  • RVM1-D is te behalen zonder code 95. 
  • Wanneer je bent geslaagd voor module RVM1-D, kun je de examens maken voor modules VM2-D en VM3-D. Deze zijn met code 95. 
Waar regel ik mijn theoriecursus?

Als voorbereiding op de theorie-examens bieden wij het hele jaar door theoriecursussen aan, waarbij je kunt profiteren van onze opleidingsgarantie. Dit betekent dat je de gehele theoriecursus nogmaals kunt volgen indien je de eerste keer gezakt bent voor het theorie-examen én 80% van de tijd aanwezig bent geweest tijdens de theoriecursus.

Ik wil theorie-examen doen. Hoe regel ik dat?

De theorie-examens kun je aanvragen bij het CBR. Deze kun je ook bestellen via DON Opleidingen.

Waar doe ik mijn theorie-examens?

De theorie-examens maak je op een locatie van het CBR. De exacte locatie is te vinden in de officiële uitnodiging die je ontvangt.

Wat moet ik meenemen naar een theorie-examen?

Naar de theorie-examens is het belangrijk om een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. Dit kan bijvoorbeeld een ID kaart, paspoort of ander rijbewijs zijn.

Hoe werkt het theorie-examen?

Nadat je bent aangemeld bij de balie, neem je nog even plaats in de wachtruimte. Vervolgens word je opgeroepen om naar de examenzaal te gaan. Hier maak je samen met andere kandidaten de theorie-examens.

Kan ik ook alleen theorie-examen doen? Of met extra tijd?

Jazeker! Mocht je het fijner vinden om alleen examen te doen, of langer de tijd te krijgen voor het lezen van vragen, dan kan dat. Het CBR biedt een aantal mogelijkheden.

Praktijk

Hoe oud moet ik zijn voor het volgen van praktijklessen?

Wanneer je minimaal 18 jaar oud bent en in het bezit bent van een B rijbewijs, mag je beginnen met praktijklessen. Na voldoende lessen mag je ook het praktijkexamen doen.

Kan ik zelf mijn instructeur kiezen?

Ja, dat kan! Bij het bestellen van je praktijklessen kun je een voorkeur opgeven. We proberen hier altijd zo goed mogelijk rekening mee te houden. Mocht het onverhoopt niet lukken, laten we je dit uiteraard weten.

Waar regel ik een praktijkopleiding?

DON Opleidingen biedt de bus praktijkopleiding zowel overdag als in de avonden aan. Lekker flexibel dus!

Wat zijn de toelatingseisen voor een praktijkexamen?
  • Voor een praktijkexamen met code 95 moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Voor het praktijkexamen zonder code 95 moet je minimaal 24 jaar oud zijn.
  • Je dient een geldig Nederlands rijbewijs B (automaat of schakel) te hebben of een geldig EU/EER rijbewijs B (automaat of schakel) en een geldig identiteitsbewijs.
  • Je dient geslaagd te zijn voor de benodigde theorie-examens.
  • Voordat je het praktijkexamen kunt reserveren, moet je medisch zijn goedgekeurd. Je moet hiervoor een Gezondheidsverklaring indienen en je laten keuren door een bedrijfsarts of gecertificeerde arbodienst. Dit kan bij DON Opleidingen.
Wat moet ik meenemen naar een praktijkexamen?
  • Een geldig Nederlands rijbewijs B (automaat of schakel) of een geldig EU/EER rijbewijs B (automaat of schakel) en een geldig identiteitsbewijs.
  • De bevestiging reservering.
  • Een examenvoertuig. Deze wordt verzorgd door DON Opleidingen.
  • Kentekengegevens van het examenvoertuig (kentekenbewijs of kentekencard met print van het conformiteitsbewijs. Dit wordt geregeld door DON Opleidingen.