Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

We snappen het als je vragen hebt. Hieronder staan een aantal veel gestelde vragen over het D rijbewijs. Staat jouw vraag of het antwoord er niet tussen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier, telefonisch via 088 -770 4200, per email via info@donopleidingen.nl of per WhatsApp via 06-39448327.

Theorie

Vanaf welke leeftijd mag ik beginnen aan de theorie?

Vanaf 17 jaar kun je de theorie-examens afleggen. Er zit verschil in de soorten theorie-examens:

  • RVM1-D is te behalen zonder code 95. 
  • Wanneer je bent geslaagd voor module RVM1-D, kun je de examens maken voor modules VM2-D en VM3-D. Deze zijn met code 95. 
Met hoeveel uur aan studiebelasting moet ik rekening houden?

Voor het behalen van je theorie-examen kun je kiezen uit een dagopleiding of een avondopleiding. De dagopleiding duurt 6 hele dagen. De avondopleiding bestaat uit 4 zaterdagochtenden, 4 dinsdagavonden en 4 donderdagavonden. Hierna wordt het examen afgenomen.

Studiebelasting theorie cursus: 36 uur
Studiebelasting E-learning: 28 uur
Studiebelasting thuisstudie: 16 uur
Totaal geschatte studiebelasting: 80 uur

Waar regel ik mijn theoriecursus?

Als voorbereiding op de theorie-examens bieden wij het hele jaar door theoriecursussen aan, waarbij je kunt profiteren van onze opleidingsgarantie. Dit betekent dat je de gehele theoriecursus nogmaals kunt volgen indien je de eerste keer gezakt bent voor het theorie-examen én 80% van de tijd aanwezig bent geweest tijdens de theoriecursus.

Ik wil theorie-examen doen. Hoe regel ik dat?

De theorie-examens kun je aanvragen bij het CBR. Deze kun je ook bestellen via DON Opleidingen.

Waar doe ik mijn theorie-examens?

De theorie-examens maak je op een locatie van het CBR. De exacte locatie is te vinden in de officiële uitnodiging die je ontvangt.

Wat moet ik meenemen naar een theorie-examen?

Naar de theorie-examens is het verplicht om een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. Dit kan bijvoorbeeld een ID kaart, paspoort of ander rijbewijs zijn.

Hoe werkt het theorie-examen?

Nadat je bent aangemeld bij de balie, neem je nog even plaats in de wachtruimte. Vervolgens word je opgeroepen om naar de examenzaal te gaan. Hier maak je samen met andere kandidaten de theorie-examens.

Kan ik ook individueel theorie-examen doen? Of met extra tijd?

Jazeker! Mocht je het fijner vinden om individueel examen te doen, of langer de tijd te krijgen voor het lezen van vragen, dan kan dat. Het CBR biedt een aantal mogelijkheden.

Ik heb een geldig theorie-examen voor het C rijbewijs, is dit ook geldig voor het D rijbewijs?

Nee. De theorie voor het D rijbewijs bevat een andere lesstof en dient daarom apart behaald te worden. 

Heb ik cursusgarantie wanneer ik gezakt ben?

DON biedt een theorie cursusgarantie aan. Wanneer de cursist 80 %, of meer, van de lessen aanwezig is geweest bij de theoretische cursus en zakt voor het theorie examen. Dan mag de cursist, indien gewenst, de eerstvolgende theorie lessen gratis nogmaals volgen.

Praktijk

Hoe oud moet ik zijn voor het volgen van praktijklessen?

Wanneer je minimaal 18 jaar oud bent en in het bezit bent van een B rijbewijs, mag je beginnen met praktijklessen. Na voldoende lessen mag je ook het praktijkexamen doen.

Kan ik zelf mijn instructeur kiezen?

Ja, dat kan! Bij het bestellen van je praktijklessen kun je een voorkeur opgeven. We proberen hier altijd zo goed mogelijk rekening mee te houden. Mocht het onverhoopt niet lukken, laten we je dit uiteraard weten.

Waar regel ik een praktijkopleiding?

DON Opleidingen biedt de bus praktijkopleiding zowel overdag als in de avonden aan. Lekker flexibel dus!

Wat zijn de toelatingseisen voor een praktijkexamen?
  • Voor een praktijkexamen met code 95 moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Voor het praktijkexamen zonder code 95 moet je minimaal 24 jaar oud zijn.
  • Je dient een geldig Nederlands rijbewijs B (automaat of schakel) te hebben of een geldig EU/EER rijbewijs B (automaat of schakel) en een geldig identiteitsbewijs.
  • Je dient geslaagd te zijn voor de benodigde theorie-examens.
  • Voordat je het praktijkexamen kunt reserveren, moet je medisch zijn goedgekeurd. Je moet hiervoor een Gezondheidsverklaring indienen en je laten keuren door een bedrijfsarts of gecertificeerde arbodienst. Dit kan bij DON Opleidingen.
Wat zijn de wachttijden?

De wachttijden zijn van toepassing voor de rijopleidingen en deze zijn per rijopleiding verschillend. Ook kunnen de wachttijden variëren. We proberen altijd zo snel mogelijk een proefles in te plannen, waarna we kijken naar de mogelijkheden voor een verdere planning.

Wil je een examen volgen? Samen met het CBR proberen we altijd zo snel mogelijk een plek voor je te reserveren. Hierin zijn we echter afhankelijk van de capaciteit van het CBR.

Wat moet ik meenemen naar een praktijkexamen?
  • Een geldig Nederlands rijbewijs B (automaat of schakel) of een geldig EU/EER rijbewijs B (automaat of schakel) en een geldig identiteitsbewijs.
  • De bevestiging reservering.
  • Een examenvoertuig. Deze wordt verzorgd door DON Opleidingen.
  • Kentekengegevens van het examenvoertuig (kentekenbewijs of kentekencard met print van het conformiteitsbewijs. Dit wordt geregeld door DON Opleidingen.
Ik ben geslaagd voor mijn beroepsrijbewijs mét code 95. Wat nu?

Je code 95 is vijf jaar geldig. De geldigheid kun je verlengen door het volgen van nascholingscursussen. Met deze cursussen volg je 28 uur theorie en 7 uur praktijk. 

Ik heb een Oekraïens D rijbewijs, kan ik code 95 halen?

Oekraïense chauffeurs die in het bezit zijn van een Oekraïens rijbewijs C/D en onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen, kunnen in Nederland de vakbekwaamheid halen. Uiteraard helpt DON Opleidingen hier graag bij. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Hoeveel uur heb ik nodig voor mijn D-rijbewijs?

Hoeveel uur je nodig hebt om het praktijkexamen te behalen, ligt aan het advies wat je krijgt na je proefles. Onze instructeurs geven je een advies op maat, zodat je weet waar je aan toe bent. Bij DON Opleidingen bieden we diverse pakketten aan voor het D-rijbewijs, zodat we voor iedereen een geschikte optie tussen zit.