Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Een autolaadkraan is het belangrijkste hulpmiddel om het laden en lossen efficiënt te laten verlopen. Deze cursus is gericht op het opleiden van kraanmachinisten van autolaadkranen met een maximum bedrijfslastmoment van 10 ton/meter of meer, waarbij hijsen van de lading van toepassing is.

Inhoud

Gedurende de cursus krijg je alle benodigde kennis aangereikt krijgen over de volgende punten:

  • Wet- en regelgeving
  • Techniek
  • Laden, lossen en hijsen
  • Hijsplan
  • In- en uitvouwen
  • Gebruik

Duur en examen

De cursus duurt 6 dagen (35 lesuren) en wordt afgesloten met een ééndaags theorie- en praktijkexamen, welke niet zijn inbegrepen in de 6 lesdagen. De cursus wordt afgesloten met een theorie- en praktijkexamen. Na het succesvol afronden van beide onderdelen ontvang je het certificaat 'Veilig werken met de autolaadkraan’ en een Veiligheidspas via de instantie TCVT-RA. Beide zijn 5 jaar geldig en dienen daarna verlengd te worden. Ook daarvoor ben je bij ons aan het juiste adres!   

Code 95

Deze cursus telt voor 21 uur mee aan de nascholing code 95. 

Goed om te weten

Voor het laden en lossen van kleinere vrachten kun je de basiscursus autolaadkraan volgen. Uiteraard kun je ook daarvoor bij DON Opleidingen terecht!

Elektrische autolaadkraan
Professionele docenten
Op locatie of incompany

Ons aanbod

Afbeelding Jennifer

Jouw persoonlijke opleidingsadviseur: Jennifer

Hi, waar kan ik je mee helpen?

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt een cursus?
  • De cursus Machinist autolaadkraan met hijsfunctie duurt zes dagen (35 lesuren, exclusief examen)
  • De bijscholing TCVT duurt twee aparte dagen. 
  • De cursus rigger/hijsbegeleider duurt vier dagen (inclusief examen).
Zit er een examen inbegrepen bij de cursus?

Ja. Aan het einde van de cursussen Machinist Autolaadkraan met hijsfunctie en Rigger volgt een examen. Na het succesvol afronden van het examen ontvang je een certificaat en een TCVT hijsbewijs. Beide zijn vijf jaar geldig.

Geven jullie deze cursus ook incompany?

Ja, dit kan. Neem voor meer informatie contact op met een van onze opleidingsadviseurs.

Wat is het verschil tussen Machinist autolaadkraan met hijsfunctie en de Basiscursus autolaadkraan?

Deze cursus is gericht op het opleiden van kraanmachinisten van autolaadkranen met een maximum bedrijfslastmoment van 10 ton/meter of meer. Bij een kleinere maximum bedrijfslastmoment kunt u de ‘Basiscursus autolaadkraan’ volgen. 

Ik heb een hijscertificaat. Wat gebeurt er als ik niet tijdig de TCVT nascholing heb gevolgd?

Wanneer je niet binnen 36 maanden de eerste twee modules hebt gevolgd of in de laatste 24 maanden de andere twee modules hebt gevolgd, dien je de theorie van het hijscertificaat opnieuw te behalen. 

Wat zijn de voorwaarden om het TCVT certificaat te verlengen?

Om het certificaat te verlengen moet de machinist in de vijf jaar geldigheid van het TCVT certificaat minimaal acht kwartalen praktijk ervaringen registreren. Daarvan moeten minimaal twee kwartalen vallen in de laatste 3 jaar van de geldigheid van het TCVT certificaat. Het is dus niet verplicht, maar wordt wel aanbevolen om ieder kwartaal te registreren. 

Het bijhouden en registreren van de praktijkervaringen is een verantwoordelijkheid van de werkgever en de certificaathouder (machinist). Voldoet de machinist niet aan bovengenoemde voorwaarden dan moet het praktijk examen opnieuw worden afgenomen. 

Is TCVT verplicht?

Een TCVT certificaat is verplicht bij het hijsen op bouwplaatsen (Arbobesluit 1.1.2a) met een autolaadkraan die meer kan hijsen dan tien ton/meter, uitgezonderd het laden of lossen van de eigen lading.