Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Informatie BTW vrijstelling DON Opleidingen

DON Opleidingen denkt graag mee met haar cursisten. Zo bieden we de mogelijkheid om met onze beroepsopleidingen te kiezen voor een BTW vrijgestelde prijs. De BTW vrijstelling kan voor verschillende instanties én voor particulieren aantrekkelijk zijn, omdat zij geen BTW kunnen terugvorderen. Maar hoe zit dat nou precies?

Wat valt er onder een beroepsopleiding?

Onder het begrip 'beroepsopleiding' verstaat de Belastingdienst onderwijs dat rechtstreeks opleidt voor een specifiek vak of beroep. Ook onderwijs om vakkennis te verwerven of op peil te houden valt hieronder. Naast beroepsopleidingen vallen ook cursussen om in een (toekomstige) werkkring te kunnen functioneren onder het begrip beroepsopleiding. Het gaat dan bijvoorbeeld om management-, automatiserings-, taal-, sollicitatie- en ondernemingsraadcursussen. Enkele voorbeelden zijn het C rijbewijs of een nascholingscursus zoals ADR.

Onderwijs om persoonlijke vaardigheden te leren, valt niet onder het begrip beroepsopleiding. Bijvoorbeeld het behalen van een rijbewijs B. Ook andere hobbycursussen dan taalcursussen zijn geen beroepsopleidingen.

Keuzehulp terugvorderen BTW

1) Jij of je organisatie kan wel BTW terugvorderen.
Stel: je boekt een basiscursus VCA. Hierover betaal je 21% BTW, maar dát kun je terugvorderen bij de overheid. Een BTW-vrijgestelde factuur is dan niet interessant, omdat vanwege de kostendekkende BTW-vrijtoeslag je meer investeert ten opzichte van het originele bedrag. Kies tijdens het afrekenproces voor ‘Zakelijk’. Dit is voor jou voordeliger!

2) Jij of je organisatie kan geen BTW terugvorderen.
Stel, je kiest weer voor VCA maar dan als particulier. Dan betaal je de factuur met 21% btw terwijl jij als particulier deze BTW niet mag terugvorderen.

Het is voor jou dan voordeliger om een factuur zonder BTW aan te vragen. Echter zijn wij dan genoodzaakt een kostendekkende toeslag van op de investeringsprijs in rekening te brengen. Kies tijdens het afrekenproces voor ‘Particulier’. Dit is voor jou voordeliger!

Waarom betaal ik BTW-vrijtoeslag?

Doordat wij de BTW-vrijgestelde prijs aanbieden aan onze cursisten, kunnen wij niet meer volledig de BTW terugkrijgen die we als organisatie betalen over onze inkoopkosten (zoals de kosten voor docenten, cursusmaterialen en locaties). Dit zouden we wel kunnen krijgen wanneer wij in alle gevallen prijzen met BTW zouden hanteren. Doordat we onze cursisten een BTW-vrijgestelde prijs aanbieden, worden onze inkoopkosten dus hoger. Een deel van de BTW over de inkoopkosten kunnen we immers niet meer terugvragen. Om de hogere inkoopkosten te dekken rekenen we de BTW-vrijtoeslag. Uiteraard is dit geheel in afstemming met de Belastingdienst en kan het bedrag per opleiding verschillen.

Heb je vragen over de vrijstelling van BTW? Neem dan gerust contact met ons op!

Neem contact met ons op

Bellen
Mailen

Heb je een vraag? Deze kun je per mail stellen via:
info@donopleidingen.nl

Appen

Appen kan ook! Stuur ons een bericht via 06-39448327.

Social media

Altijd op de hoogte blijven? Volg ons via onze kanalen!