Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Motorrijden is het ultieme gevoel van vrijheid! En je motorrijbewijs haal je natuurlijk bij DON Opleidingen. Deze haal je in je eigen tempo, of met spoed. Onze instructeurs bereiden je op verschillende manieren en leertempo’s voor op het theorie- en praktijkexamen. Tijdens de opleiding leer je de motor beheersen en krijg je duidelijk inzicht in de verkeersdeelneming. Zo slaag je met gemak voor het praktijkexamen en kun je veilig de weg op.

Voor welke categorie ga je?

Er zijn drie categorieën voor het motorrijbewijs: A1, A2 en A. Bij DON Opleidingen kun je het A1- en A-motorrijbewijs behalen. Hieronder worden de verschillen uitgelegd:

Bij het A1 motorrijbewijs mag je op lichte een motor rijden met maximaal 11 kilowatt (15 PK). Je mag dan je theorie-examen doen vanaf 17 jaar. De twee praktijkexamens voertuigbeheersing & verkeersdeelneming mag je doen vanaf 18 jaar.

Bij het A2 motorrijbewijs mag je op een middelzware motor rijden met maximaal 35 kilowatt (48 PK). Het theorie-examen en de twee praktijkexamens voertuigbeheersing & verkeersdeelneming mag je doen vanaf 20 jaar. Heb je al een A1 rijbewijs? Dan hoef je alleen het praktijkgedeelte te volgen, mits je theoriecertificaat nog geldig is.

Bij het A motorrijbewijs mag je op een zware motor rijden met onbeperkt vermogen. Je moet hiervoor wel eerst opnieuw de praktijkexamens voor voertuigbeheersing & verkeersdeelneming afronden.

Code 80

De minimumleeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is 21 jaar. Als je het A-rijbewijs behaalt voor je 24e, krijg je mogelijk code 80 op je rijbewijs. Dit hangt ervan af of je al in het bezit bent van het A2-rijbewijs en hoe lang je dat al hebt. Met code 80 mag je alleen nog rijden op een driewielige motor, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2).

Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vanaf dat moment mag je een zware motor besturen.

Ons aanbod

Afbeelding Jennifer

Jouw persoonlijke opleidingsadviseur: Jennifer

Hi, waar kan ik je mee helpen?
Ervaren instructeurs
Flexibele planning
Hoog slagingspercentage

In drie stappen naar je rijbewijs

Je begint altijd met een proefles. Na deze les krijg je een advies op maat van je rijinstructeur. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten. Na de proefles plannen wij je rijlessen in en helpen we je op een veilige manier aan je rijbewijs! Ondertussen ga je ook aan de slag met het theorie-examen en ben je uiteindelijk klaar voor je praktijkexamen.

Proefles
 • Maak je keuze
 • Plan en volg een proefles
 • Kom gezellig langs om deze te bespreken
 • Maak je keuze voor losse rijlessen of een pakket op maat
Rijlessen
 • Kennismaking met je instructeur
 • Inzicht in voortgang met praktijkboek en app 
 • Rooster zichtbaar in app 
 • Verschillende leertempo's
Examens
 • Wij plannen in overleg met jou het theorie- en de praktijkexamens in
 • Samen zorgen we voor een optimale voorbereiding
 • Geslaagd? Gefeliciteerd! Jij bent een nieuwe held van de weg

Veelgestelde vragen over de theorie

Vanaf welke leeftijd mag ik beginnen aan de theorie?

Rijbewijs

Theorie-examen vanaf

Rijlessen vanaf

Rijbewijs A1

17 jaar

17 jaar

Rijbewijs A2

17 jaar

20 jaar

Rijbewijs A2

n.v.t.

19 jaar

Rijbewijs A

17 jaar

21 jaar

Rijbewijs A (rijbewijs A2 meer dan 2 jaar in bezit)

n.v.t.

21 jaar

Rijbewijs A met code 80*

17 jaar

21 jaar

Rijbewijs A met code 80* (rijbewijs A2 minder dan 2 jaar in het bezit)

n.v.t.

21 jaar

*A met Code 80: lessen op een zwaardere motor vanaf 21 jaar. Je ontvangt na het afleggen van het praktijkexamen je volledige rijbewijs met Code 80 beperking. Dit wil zeggen dat je mag rijden op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). Deze code vervalt vanzelf na 2 jaar of als je 24 wordt. Je hoeft dan ook maar één keer een praktijkexamen te behalen.


Bieden jullie een theoriecursus aan voor de motor?

Bij DON Opleidingen bieden wij enkel een theorie zelfstudiepakket aan. Met dit pakket leer je alle belangrijke informatie, vanuit je vertrouwde omgeving. Heb je het gevoel dat je genoeg gestudeerd hebt? Goed bezig! Tijd om het theorie-examen aan te vragen.

Ik wil theorie-examen doen. Hoe regel ik dat?

Een theorie-examen kun je bestellen via onze website. Bestel je een theorie-examen via DON Opleidingen, dien je ons te machtigen om dit te regelen. Dat kan via Mijn CBR. Je logt in met je DigiD en vult het rijschool nummer in.

Ik heb mijn B-rijbewijs nog niet, mag ik dan starten met de theorie voor de motor?

Nee. Voor het maken van een theorie-examen, dien je eerst in het bezit te zijn van een geldig B-rijbewijs.

Waar doe ik mijn theorie-examen?

Het theorie-examen maak je op een locatie van het CBR. De exacte locatie is te vinden in de officiële uitnodiging die je ontvangt.

Wat moet ik meenemen naar een theorie-examen?

Naar het theorie-examen is het belangrijk om een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. Dit kan bijvoorbeeld een ID kaart, paspoort of ander rijbewijs zijn.

Hoe werkt het theorie-examen?

Voordat je de praktijkexamens voor de motor mag doen, doe je theorie-examen bij het CBR. Dit mag vanaf 17 jaar. Neem vooraf een geldig legitimatiebewijs mee en je reserveringsnummer. Dit nummer staat in de brief of e-mail die je hebt ontvangen. In de examenzaal mag je alleen je identiteitsbewijs meenemen.Nadat je bent aangemeld bij de balie, neem je nog even plaats in de wachtruimte. Vervolgens word je opgeroepen om naar de examenzaal te gaan. Hier maak je samen met andere kandidaten het theorie-examen. Meer informatie over het theorie-examen lees je op de website van het CBR.

Kan ik ook individueel theorie-examen doen? Of met extra tijd?

Jazeker! Mocht je het fijner vinden om individueel examen te doen, of langer de tijd te krijgen voor het lezen van vragen, bekijk dan deze pagina. Het CBR biedt een aantal mogelijkheden.

Veelgestelde vragen over de praktijk

Hoe oud moet ik zijn voor het volgen van praktijklessen?

Voor het volgen van praktijklessen moet je minimaal 17 jaar oud zijn. Je mag dan lessen volgen op een lichte motor.

Kan ik zelf mijn instructeur kiezen?

We proberen hier altijd zo goed mogelijk rekening mee te houden. Mocht het onverhoopt niet lukken, laten we je dit uiteraard weten.

Hoe oud moet ik zijn voor het volgen van het praktijkexamen?

Rijbewijs

Praktijkexamen vanaf

Rijbewijs A1

18 jaar

Rijbewijs A2

20 jaar

Rijbewijs A2

20 jaar

Rijbewijs A

24 jaar

Rijbewijs A (rijbewijs A2 meer dan 2 jaar in bezit)

22 jaar

Rijbewijs A met code 80*

21 jaar

Rijbewijs A met code 80* (rijbewijs A2 minder dan 2 jaar in het bezit)

21 jaar

*A met Code 80: lessen op een zwaardere motor vanaf 21 jaar. Je ontvangt na het afleggen van het praktijkexamen je volledige rijbewijs met Code 80 beperking. Dit wil zeggen dat je mag rijden op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). Deze code vervalt vanzelf na 2 jaar of als je 24 wordt. Je hoeft dan ook maar één keer een praktijkexamen te behalen.

Moet ik voor het praktijkexamen in het bezit zijn van een theorie certificaat?

We raden aan om het theorie-examen zo snel mogelijk te behalen. Heb je nog geen geldige theorie voor de motor? Dan mag je toch het motorexamen voertuigbeheersing (AVB) doen als je beschikt over een geldig autorijbewijs dat is afgegeven in Nederland of een geldig EU- of EER-rijbewijs voor de auto. 

Je mag het AVD examen pas doen als je in het bezit bent van een geldig rijbewijs B en het theoriecertificaat.

Zijn er ook voordeelpakketten?

Jazeker! Bekijk ons opstap voordeelpakket. Hierbij is inbegrepen: 

 • 10 uur praktijkles voor AVB
 • Praktijkexamen AVB
 • Praktijkexamen AVD
Wat zijn de kosten?

De kosten voor het behalen van je motorrijbewijs zijn te vinden op deze pagina.

Welke kleding moet ik aan?

Tijdens de opleiding is het verplicht om motorkleding en schoenen te dragen die je enkels bedekken. Wij adviseren om zo veel mogelijk gebruik te maken van eigen materiaal. Heb je (nog) geen eigen materiaal, dan is het mogelijk om materiaal van DON Opleidingen te gebruiken. 

Wat is het verschil tussen AVB en AVD?

Het CBR heeft voor het motorrijbewijs de examens onderverdeeld in twee delen: Algemene Voertuigbeheersing (AVB) en Algemene Verkeersdeelname (AVD). Voor beide onderdelen moet je examen doen. De verschillen tussen AVB en AVD zitten in de locatie waar je oefent, de situaties waarmee je tijdens de lessen te maken krijgt en de doelen waarvoor je oefent. AVB staat in het teken van de voertuigbeheersing en AVD gaat over deelname aan het verkeer.

Wat zijn de wachttijden?

De wachttijden zijn van toepassing voor de rijopleidingen en deze zijn per rijopleiding verschillend. Ook kunnen de wachttijden variëren. We proberen altijd zo snel mogelijk een proefles in te plannen, waarna we kijken naar de mogelijkheden voor een verdere planning.

Wil je een examen volgen? Samen met het CBR proberen we altijd zo snel mogelijk een plek voor je te reserveren. Hierin zijn we echter afhankelijk van de capaciteit van het CBR.

Welke lessen bieden jullie aan?

Bij DON Opleidingen is het mogelijk om duo-lessen te volgen of om te kiezen voor een privéles. Informeer naar de mogelijkheden. 

Welke kleding moet ik aan?

Tijdens de opleiding is het verplicht om goedgekeurde motorkleding en stevige schoenen te dragen die je enkels bedekken. Wij adviseren om zo veel mogelijk gebruik te maken van eigen materiaal. Heb je (nog) geen eigen materiaal, dan is het mogelijk om materiaal van DON Opleidingen te gebruiken.

Welke soort motoren hebben jullie?

Bij DON Opleidingen kun je het A1- en A-motorrijbewijs behalen. Hieronder worden de verschillen uitgelegd:

Bij het A1 motorrijbewijs mag je op lichte een motor rijden met maximaal 11 kilowatt (15 PK). Je mag dan je theorie-examen doen vanaf 17 jaar. De twee praktijkexamens voertuigbeheersing & verkeersdeelneming mag je doen vanaf 18 jaar.

Bij het A motorrijbewijs mag je op een zware motor rijden met onbeperkt vermogen. Je moet hiervoor wel eerst opnieuw de praktijkexamens voor voertuigbeheersing & verkeersdeelneming afronden.