Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Motorrijden is het ultieme gevoel van vrijheid! En je motorrijbewijs haal je natuurlijk bij DON Opleidingen. Deze haal je in je eigen tempo, of met spoed. Onze instructeurs bereiden je op verschillende manieren en leertempo’s voor op het theorie- en praktijkexamen. Tijdens de opleiding leer je de motor beheersen en krijg je duidelijk inzicht in de verkeersdeelneming. Zo slaag je met gemak voor het praktijkexamen en kun je veilig de weg op.

Voor welke categorie ga je?

Er zijn drie categorieën voor het motorrijbewijs: A1, A2 en A. Bij DON Opleidingen kun je het A1- en A-motorrijbewijs behalen. Hieronder worden de verschillen uitgelegd:

Bij het A1 motorrijbewijs mag je op lichte een motor rijden met maximaal 11 kilowatt (15 PK). Je mag dan je theorie-examen doen vanaf 17 jaar. De twee praktijkexamens voertuigbeheersing & verkeersdeelneming mag je doen vanaf 18 jaar.

Bij het A2 motorrijbewijs mag je op een middelzware motor rijden met maximaal 35 kilowatt (48 PK). Het theorie-examen en de twee praktijkexamens voertuigbeheersing & verkeersdeelneming mag je doen vanaf 20 jaar. Heb je al een A1 rijbewijs? Dan hoef je alleen het praktijkgedeelte te volgen, mits je theoriecertificaat nog geldig is.

Bij het A motorrijbewijs mag je op een zware motor rijden met onbeperkt vermogen. Je moet hiervoor wel eerst opnieuw de praktijkexamens voor voertuigbeheersing & verkeersdeelneming afronden.

Code 80

De minimumleeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is 21 jaar. Als je het A-rijbewijs behaalt voor je 24e, krijg je mogelijk code 80 op je rijbewijs. Dit hangt ervan af of je al in het bezit bent van het A2-rijbewijs en hoe lang je dat al hebt. Met code 80 mag je alleen nog rijden op een driewielige motor, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2).

Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vanaf dat moment mag je een zware motor besturen.

Aanpassing regels CBR 
Let op: vanaf 1 mei is het verplicht om je theorie-certificaat behaald te hebben vóór het reserveren van een praktijkexamen. 

Ons aanbod

Afbeelding Jennifer

Jouw persoonlijke opleidingsadviseur: Jennifer

Hi, waar kan ik je mee helpen?

Ervaren instructeurs
Flexibele planning
Hoog slagingspercentage

In drie stappen naar je rijbewijs

Je begint altijd met een proefles. Na deze les krijg je een advies op maat van je rijinstructeur. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten. Na de proefles plannen wij je rijlessen in en helpen we je op een veilige manier aan je rijbewijs! Ondertussen ga je ook aan de slag met het theorie-examen en ben je uiteindelijk klaar voor je praktijkexamen.

Proefles
 • Maak je keuze
 • Plan en volg een proefles
 • Kom gezellig langs om deze te bespreken
 • Maak je keuze voor losse rijlessen of een pakket op maat
Rijlessen
 • Kennismaking met je instructeur
 • Inzicht in voortgang met praktijkboek en app 
 • Rooster zichtbaar in app 
 • Verschillende leertempo's
Examens
 • Wij plannen in overleg met jou het theorie- en de praktijkexamens in
 • Samen zorgen we voor een optimale voorbereiding
 • Geslaagd? Gefeliciteerd! Jij bent een nieuwe held van de weg
#HELDVANDEWEG

Slagen doen we samen!

Dagelijks worden onze leerlingen nieuwe helden van de weg. Ben jij onlangs geslaagd? Bekijk dan hier je foto!

Veelgestelde vragen over de theorie

Vanaf welke leeftijd mag ik beginnen aan de theorie?

Rijbewijs

Theorie-examen vanaf

Rijlessen vanaf

Rijbewijs A1

17 jaar

17 jaar

Rijbewijs A2

17 jaar

20 jaar

Rijbewijs A2

n.v.t.

19 jaar

Rijbewijs A

17 jaar

21 jaar

Rijbewijs A (rijbewijs A2 meer dan 2 jaar in bezit)

n.v.t.

21 jaar

Rijbewijs A met code 80*

17 jaar

21 jaar

Rijbewijs A met code 80* (rijbewijs A2 minder dan 2 jaar in het bezit)

n.v.t.

21 jaar

*A met Code 80: lessen op een zwaardere motor vanaf 21 jaar. Je ontvangt na het afleggen van het praktijkexamen je volledige rijbewijs met Code 80 beperking. Dit wil zeggen dat je mag rijden op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). Deze code vervalt vanzelf na 2 jaar of als je 24 wordt. Je hoeft dan ook maar één keer een praktijkexamen te behalen.


Bieden jullie een theoriecursus aan voor de motor?

Bij DON Opleidingen bieden wij enkel een theorie zelfstudiepakket aan. Met dit pakket leer je alle belangrijke informatie, vanuit je vertrouwde omgeving. Heb je het gevoel dat je genoeg gestudeerd hebt? Goed bezig! Tijd om het theorie-examen aan te vragen.

Ik wil theorie-examen doen. Hoe regel ik dat?

Een theorie-examen kun je bestellen via onze website. Bestel je een theorie-examen via DON Opleidingen, dien je ons te machtigen om dit te regelen. Dat kan via Mijn CBR. Je logt in met je DigiD en vult het rijschool nummer in.

Ik heb mijn B-rijbewijs nog niet, mag ik dan starten met de theorie voor de motor?

Ja, indien je nog niet in het bezit bent van het B-rijbewijs, moet je verplicht eerst het theorie-examen behalen voordat je mag starten met lessen. De volgorde is dan: theorie-examen, het AVB-examen en dan het AVD-examen. 

Waar doe ik mijn theorie-examen?

Het theorie-examen maak je op een locatie van het CBR. De exacte locatie is te vinden in de officiële uitnodiging die je ontvangt.

Wat moet ik meenemen naar een theorie-examen?

Naar het theorie-examen is het verplicht om een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. Dit kan bijvoorbeeld een ID kaart, paspoort of ander rijbewijs zijn. Ook dien je de (digitale) oproepkaart mee te nemen. Hierop staat het reserveringsnummer waarmee je je kunt aanmelden. 

Hoe werkt het theorie-examen?

Meer informatie over het theorie-examen lees je op de website van het CBR.

Kan ik ook individueel theorie-examen doen? Of met extra tijd?

Jazeker! Mocht je het fijner vinden om individueel examen te doen, of langer de tijd te krijgen voor het lezen van vragen, bekijk dan deze pagina. Het CBR biedt een aantal mogelijkheden.

Veelgestelde vragen over de praktijk

Hoe oud moet ik zijn voor het volgen van praktijklessen?

Voor het volgen van praktijklessen moet je minimaal 17 jaar oud zijn. Je mag dan lessen volgen op een lichte motor.

Kan ik zelf mijn instructeur kiezen?

We proberen hier altijd zo goed mogelijk rekening mee te houden. Mocht het onverhoopt niet lukken, laten we je dit uiteraard weten.

Hoe oud moet ik zijn voor het volgen van het praktijkexamen?

Rijbewijs

Praktijkexamen vanaf

Rijbewijs A1

18 jaar

Rijbewijs A2

20 jaar

Rijbewijs A

24 jaar

Rijbewijs A (rijbewijs A2 meer dan 2 jaar in bezit)

22 jaar

Rijbewijs A met code 80*

21 jaar

Rijbewijs A met code 80* (rijbewijs A2 minder dan 2 jaar in het bezit)

21 jaar

*A met Code 80: lessen op een zwaardere motor vanaf 21 jaar. Je ontvangt na het afleggen van het praktijkexamen je volledige rijbewijs met Code 80 beperking. Dit wil zeggen dat je mag rijden op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). Deze code vervalt vanzelf na 2 jaar of als je 24 wordt. Je hoeft dan ook maar één keer een praktijkexamen te behalen.

Moet ik voor het praktijkexamen in het bezit zijn van een theoriecertificaat?

Voor AVB:

Ben je niet in het bezit van een autorijbewijs (B) dan dien je eerst je theorie-certificaat te behalen voor je het AVB-examen mag afleggen.

Indien je wel in het bezit bent van een autorijbewijs (B) mag je dit examen afleggen zonder geldig theorie-certificaat.

Voor AVD:

Vanaf 1 mei 2024 is het verplicht om een geldig theorie-certificaat te hebben voor het reserveren van je AVD-examen. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.  Daarnaast dien je ook te zorgen voor een geldige gezondheidsverklaring. 

Zijn er ook voordeelpakketten?

Jazeker! Bekijk ons opstap voordeelpakket. Hierbij is inbegrepen: 

 • 10 uur praktijkles voor AVB
 • Praktijkexamen AVB
 • Praktijkexamen AVD
Wat zijn de kosten?

De kosten voor het behalen van je motorrijbewijs zijn te vinden op deze pagina.

Welke kleding moet ik aan?

Tijdens de opleiding is het verplicht om motorkleding en schoenen te dragen die je enkels bedekken. Wij adviseren om zo veel mogelijk gebruik te maken van eigen materiaal. Heb je (nog) geen eigen materiaal, dan is het mogelijk om materiaal van DON Opleidingen te gebruiken. 

Wat is het verschil tussen AVB en AVD?

Het CBR heeft voor het motorrijbewijs de examens onderverdeeld in twee delen: Algemene Voertuigbeheersing (AVB) en Algemene Verkeersdeelname (AVD). Voor beide onderdelen moet je examen doen. De verschillen tussen AVB en AVD zitten in de locatie waar je oefent, de situaties waarmee je tijdens de lessen te maken krijgt en de doelen waarvoor je oefent. AVB staat in het teken van de voertuigbeheersing en AVD gaat over deelname aan het verkeer.

Wat zijn de wachttijden?

De wachttijden zijn van toepassing voor de rijopleidingen en deze zijn per rijopleiding verschillend. Ook kunnen de wachttijden variëren. We proberen altijd zo snel mogelijk een proefles in te plannen, waarna we kijken naar de mogelijkheden voor een verdere planning.

Wil je een examen volgen? Samen met het CBR proberen we altijd zo snel mogelijk een plek voor je te reserveren. Hierin zijn we echter afhankelijk van de capaciteit van het CBR.

Welke lessen bieden jullie aan?

Bij DON Opleidingen is het mogelijk om duo-lessen te volgen of om te kiezen voor een privéles. Informeer naar de mogelijkheden. 

Welke soort motoren hebben jullie?

Bij DON Opleidingen kun je het A1- en A-motorrijbewijs behalen. Hieronder worden de verschillen uitgelegd:

Bij het A1 motorrijbewijs mag je op lichte een motor rijden met maximaal 11 kilowatt (15 PK). Je mag dan je theorie-examen doen vanaf 17 jaar. De twee praktijkexamens voertuigbeheersing & verkeersdeelneming mag je doen vanaf 18 jaar.

Bij het A motorrijbewijs mag je op een zware motor rijden met onbeperkt vermogen. Je moet hiervoor wel eerst opnieuw de praktijkexamens voor voertuigbeheersing & verkeersdeelneming afronden.

Kan ik al een praktijkexamen (laten) reserveren?

Per 1 mei 2024 is het verplicht om in het bezit te zijn van een geldig theorie certificaat vóór je een praktijkexamen kunt (laten) reserveren. 

Welke examenlocaties zijn er?

Voor het afrijden van je praktijkexamen in Naaldwijk maken we gebruik van de CBR locatie in Rijswijk.