Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

We snappen het als je vragen hebt. Hieronder staan een aantal veel gestelde vragen over het motorrijbewijs. Staat jouw vraag of het antwoord er niet tussen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier, telefonisch via 088 -770 4200, per email via info@donopleidingen.nl of per WhatsApp via 06-39448327.

Theorie

Vanaf welke leeftijd mag ik beginnen aan de theorie voor het motor theorie-examen?

Rijbewijs

Theorie-examen vanaf

Rijlessen vanaf

Rijbewijs A1

17 jaar

17 jaar

Rijbewijs A2

17 jaar

20 jaar

Rijbewijs A2

n.v.t.

19 jaar

Rijbewijs A

17 jaar

21 jaar

Rijbewijs A (rijbewijs A2 meer dan 2 jaar in bezit)

n.v.t.

21 jaar

Rijbewijs A met code 80*

17 jaar

21 jaar

Rijbewijs A met code 80* (rijbewijs A2 minder dan 2 jaar in het bezit)

n.v.t.

21 jaar

*A met Code 80: lessen op een zwaardere motor vanaf 21 jaar. Je ontvangt na het afleggen van het praktijkexamen je volledige rijbewijs met Code 80 beperking. Dit wil zeggen dat je mag rijden op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). Deze code vervalt vanzelf na 2 jaar of als je 24 wordt. Je hoeft dan ook maar één keer een praktijkexamen te behalen.

Bieden jullie een theoriecursus aan voor het motor theorie-examen?

Bij DON Opleidingen bieden wij enkel een theorie zelfstudiepakket aan. Met dit pakket leer je alle belangrijke informatie, vanuit je vertrouwde omgeving. Heb je het gevoel dat je genoeg gestudeerd hebt? Goed bezig! Tijd om het theorie-examen aan te vragen.

Ik wil motor theorie-examen doen. Hoe regel ik dat?

Een theorie-examen kun je bestellen via onze website. Bestel je een theorie-examen via DON Opleidingen, dien je ons te machtigen om dit te regelen. Dat kan via Mijn CBR. Je logt in met je DigiD en vult het rijschool nummer in.

Ik heb mijn B-rijbewijs nog niet, mag ik dan starten met de theorie voor het motor theorie-examen?

Ja, indien je nog niet in het bezit bent van het B-rijbewijs, moet je verplicht eerst het theorie-examen behalen voordat je mag starten met lessen. De volgorde is dan: theorie-examen, het AVB-examen en dan het AVD-examen. 

Waar doe ik mijn motor theorie-examen?

Het theorie-examen maak je op een locatie van het CBR. De exacte locatie is te vinden in de officiële uitnodiging die je ontvangt.

Wat moet ik meenemen naar een motor theorie-examen?

Naar het theorie-examen is het verplicht om een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. Dit kan bijvoorbeeld een ID kaart, paspoort of ander rijbewijs zijn. Ook dien je de (digitale) oproepkaart mee te nemen. Hierop staat het reserveringsnummer waarmee je je kunt aanmelden. 

Hoe werkt het motor theorie-examen?

Meer informatie over het theorie-examen lees je op de website van het CBR.

Kan ik ook individueel motor theorie-examen doen? Of met extra tijd?

Jazeker! Mocht je het fijner vinden om individueel examen te doen, of langer de tijd te krijgen voor het lezen van vragen, bekijk dan deze pagina. Het CBR biedt een aantal mogelijkheden.

Praktijk

Hoe oud moet ik zijn voor het volgen van praktijklessen voor het motorrijbewijs?

Voor het volgen van praktijklessen moet je minimaal 17 jaar oud zijn. Je mag dan lessen volgen op een lichte motor.

Kan ik zelf mijn instructeur kiezen bij DON Opleidingen voor het motorrijbewijs?

We proberen hier altijd zo goed mogelijk rekening mee te houden. Mocht het onverhoopt niet lukken, laten we je dit uiteraard weten.

Hoe oud moet ik zijn voor het volgen van het praktijkexamen voor het motorrijbewijs?

Rijbewijs

Praktijkexamen vanaf

Rijbewijs A1

18 jaar

Rijbewijs A2

20 jaar

Rijbewijs A

24 jaar

Rijbewijs A (rijbewijs A2 meer dan 2 jaar in bezit)

22 jaar

Rijbewijs A met code 80*

21 jaar

Rijbewijs A met code 80* (rijbewijs A2 minder dan 2 jaar in het bezit)

21 jaar

*A met Code 80: lessen op een zwaardere motor vanaf 21 jaar. Je ontvangt na het afleggen van het praktijkexamen je volledige rijbewijs met Code 80 beperking. Dit wil zeggen dat je mag rijden op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). Deze code vervalt vanzelf na 2 jaar of als je 24 wordt. Je hoeft dan ook maar één keer een praktijkexamen te behalen.

Moet ik voor het praktijkexamen voor het motorrijbewijs in het bezit zijn van een theoriecertificaat?

Voor AVB:

Ben je niet in het bezit van een autorijbewijs (B) dan dien je eerst je theorie-certificaat te behalen voor je het AVB-examen mag afleggen.

Indien je wel in het bezit bent van een autorijbewijs (B) mag je dit examen afleggen zonder geldig theorie-certificaat.


Voor AVD:

Vanaf 1 mei 2024 is het verplicht om een geldig theorie-certificaat te hebben voor het reserveren van je AVD-examen. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.  Daarnaast dien je ook te zorgen voor een geldige gezondheidsverklaring. 

Bieden jullie ook voordeelpakketten aan voor het motorrijbewijs?

Jazeker! Bekijk ons opstap voordeelpakket. Hierbij is inbegrepen: 

  • 10 uur praktijkles voor AVB
  • Praktijkexamen AVB
  • Praktijkexamen AVD
Wat zijn de kosten voor het motorrijbewijs bij DON Opleidingen?

De kosten voor het behalen van je motorrijbewijs zijn te vinden op deze pagina.

Welke kleding moet ik dragen tijdens de motorrijlessen bij DON Opleidingen?

Tijdens de opleiding is het verplicht om motorkleding en schoenen te dragen die je enkels bedekken. Wij adviseren om zo veel mogelijk gebruik te maken van eigen materiaal. Heb je (nog) geen eigen materiaal, dan is het mogelijk om materiaal van DON Opleidingen te gebruiken. 

Wat is het verschil tussen AVB en AVD bij het motorrijbewijs?

Het CBR heeft voor het motorrijbewijs de examens onderverdeeld in twee delen: Algemene Voertuigbeheersing (AVB) en Algemene Verkeersdeelname (AVD). Voor beide onderdelen moet je examen doen. De verschillen tussen AVB en AVD zitten in de locatie waar je oefent, de situaties waarmee je tijdens de lessen te maken krijgt en de doelen waarvoor je oefent. AVB staat in het teken van de voertuigbeheersing en AVD gaat over deelname aan het verkeer.

Wat zijn de wachttijden voor het motorrijbewijs bij DON Opleidingen?

De wachttijden zijn van toepassing voor de rijopleidingen en deze zijn per rijopleiding verschillend. Ook kunnen de wachttijden variëren. We proberen altijd zo snel mogelijk een proefles in te plannen, waarna we kijken naar de mogelijkheden voor een verdere planning.

Wil je een examen volgen? Samen met het CBR proberen we altijd zo snel mogelijk een plek voor je te reserveren. Hierin zijn we echter afhankelijk van de capaciteit van het CBR.

Welke motorrijlessen bieden jullie aan bij DON Opleidingen?

Bij DON Opleidingen is het mogelijk om duo-lessen te volgen of om te kiezen voor een privéles. Informeer naar de mogelijkheden. 

Welke soort motoren hebben jullie beschikbaar voor de motorrijlessen bij DON Opleidingen?

Bij DON Opleidingen kun je het A1- en A-motorrijbewijs behalen. Hieronder worden de verschillen uitgelegd:

Bij het A1 motorrijbewijs mag je op lichte een motor rijden met maximaal 11 kilowatt (15 PK). Je mag dan je theorie-examen doen vanaf 17 jaar. De twee praktijkexamens voertuigbeheersing & verkeersdeelneming mag je doen vanaf 18 jaar.

Bij het A motorrijbewijs mag je op een zware motor rijden met onbeperkt vermogen. Je moet hiervoor wel eerst opnieuw de praktijkexamens voor voertuigbeheersing & verkeersdeelneming afronden.

Kan ik al een praktijkexamen voor het motorrijbewijs reserveren bij DON Opleidingen?

Per 1 mei 2024 is het verplicht om in het bezit te zijn van een geldig theorie certificaat vóór je een praktijkexamen kunt (laten) reserveren. 

Welke examenlocaties zijn beschikbaar voor het motorrijbewijs bij DON Opleidingen?

Voor het afrijden van je praktijkexamen in Naaldwijk maken we gebruik van de CBR locatie in Rijswijk.

Welke kleding moet ik dragen tijdens de praktijkexamens voor de motor?

Voor de uitrusting (helm, schoeisel, handschoenen en kleding) geldt dat deze een redelijke mate van bescherming moet bieden, ook tegen en/of rekening houdende met de heersende, dan wel redelijkerwijs te verwachten (weers)omstandigheden. Deze bescherming is zodanig dat bij (onvoorzien) contact met het wegdek of de motor (bv. de uitlaat) niet direct letsel ontstaat.


Voor motorexamens en -toetsen heb je daarom de volgende uitrusting aan:

  • een goedgekeurde (ECE-keurmerk) en goedpassende motorhelm met vizier en sluiting om deze op het hoofd te bevestigen. Een goedgekeurde helm met sluiting, maar zonder vizier wordt toegestaan wanneer een (zonne)bril wordt gedragen;
    stevige schoenen, die tenminste de enkels bedekken en beschermen;
  • handschoenen, die de hand en pols volledig bedekken en beschermen;
  • een broek, die de benen volledig bedekt en beschermt;
  • een jas, die het bovenlichaam en de armen volledig bedekt en beschermt.

Voor de beschermende kleding, handschoenen en schoeisel geldt daarnaast dat deze in ieder geval wordt toegelaten als deze aangepast is aan de heersende dan wel redelijkerwijs te verwachten (weers)omstandigheden en:

  1. speciaal bedoeld is voor motorrijders;
  2. voorzien is van knie-, heup-, elleboog- en schouderprotectoren; én
  3. CE gecertificeerd is.

Bron: CBR