Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Staat jouw vraag of het antwoord er niet tussen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier, telefonisch via 088 -770 4200, per email via info@donopleidingen.nl of per WhatsApp via 06-39448327.

Wat is een LZV-certificaat?

Het LZV (Lange Zware Voertuigen) certificaat is een verplicht certificaat voor chauffeurs van een LZV (Lange Zware Voertuigen) of ecocombi. Om dit certificaat te kunnen krijgen moet er een examen worden afgelegd.

Wat heb je nodig voor een LZV-certificaat?

Om het LZV-certificaat te krijgen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je kunt alleen examen doen als:

  • Je minimaal vijf jaar in het bezit bent van het CE-rijbewijs
  • In de drie jaar voorafgaand aan deelname van het examen de rijbevoegdheid niet is ontzegd
  • Je rijbewijs in de drie jaar voorafgaand aan deelname van het examen niet ongeldig is verklaard of ingevorderd is wegens een overtreding of misdrijf.
Hoe lang is een LZV-certificaat geldig?

Alle certificaten die vanaf 1 maart 2015 worden afgegeven zijn onbeperkt geldig.

Welke lengte mag een voertuig hebben als ik deze bestuur met een LZV-certificaat?

LZV's, ook wel Ecocombi’s genoemd, kenmerken zich door de extra laadlengte. Een reguliere voertuigcombinatie mag 18,60 meter zijn, een voertuigcombinatie bij een ecocombi mag maximaal 25,25 meter zijn. Naast de extra laadlengte mogen deze voertuigenconfiguraties ook zwaarder zijn, maximaal 60 ton. Een gewone vrachtwagen mag in Nederland een maximumgewicht van 50 ton hebben. Een ecocombi mag echter niet overal rijden.

Waar mag ik rijden met een LZV?

LZV’s van 25,25 meter en met een gewicht van 60 ton zijn toegestaan op de Nederlandse snelwegen. Voor overige wegen én voor het voertuig moet een ontheffing worden aangevraagd. Ook buiten Nederland is het in sommige landen toegestaan om te rijden met een LZV. Raadpleeg hier altijd de juiste instanties voor.