Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

We snappen het als je vragen hebt. Hieronder staan een aantal veel gestelde vragen over het BE rijbewijs. Staat jouw vraag of het antwoord er niet tussen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier, telefonisch via 088 -770 4200, per email via info@donopleidingen.nl of per WhatsApp via 06-39448327.

Wat zijn de eisen voor een BE rijbewijs?

Voor het BE rijbewijs hoef je niet opnieuw een theorie-examen te volgen. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig B rijbewijs en minimaal 18 jaar te zijn. Daarnaast moet je het praktijkexamen voor het rijden met een aanhanger succesvol afronden.

Hoeveel kilo mag ik trekken met een B rijbewijs?

Met alleen het B rijbewijs mag je:

  • Een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen).
  • Een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo, als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Hoeveel kilo mag ik trekken met een BE rijbewijs?

Met een BE rijbewijs mag je:

  • Een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen).
  • Onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger trekken van méér dan 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen).

Let op: de regels voor het BE rijbewijs zijn in 2013 veranderd. Heb je het rijbewijs BE gehaald voor 19 januari 2013? Dan gelden er andere regels. Je mag dan iedere aanhanger of oplegger gebruiken. Er is geen grens aan het lege gewicht + laadvermogen. Let wel op dat de trekhaak het gewicht aan kan. Dit heet de maximale trekhaaklast en die moet groter zijn dan wat de aanhanger met lading samen wegen. De maximale trekhaaklast staat vermeld in het kentekenbewijs of instructieboekje van de auto, of op de website van het RDW.

Hoe kan ik het gewicht van mijn auto achterhalen?

Het gewicht van je auto is vaak terug te vinden in de bijgeleverde autohandleiding. Ook kun je via de website van het RDW achterhalen wat het lege gewicht en het laadvermogen van je auto is. Ook zie je hier het gewicht wat je auto mag trekken.