Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Haal nu je scooter rijbewijs!

Alwéér tegenwind terwijl je haast hebt? Fietsen naar je bestemming brengt dankzij het Nederlandse klimaat soms best wat uitdagingen met zich mee. Ga samen met DON Opleidingen voor je scooter rijbewijs! Per jaar behalen bij ons zo’n 600 leerlingen hun roze pasje. Onze docenten en instructeurs zijn echte professionals en helpen je maar al te graag met je theorie- en praktijkexamen. Zo kun jij veilig en goed voorbereid de weg op.

Dat roze pasje begint natuurlijk met een theorie-examen. Wanneer je het examen met een voldoende hebt afgesloten, kun je een datum inplannen voor je praktijkexamen. Heb jij je theorie-examen al op zak? Laat het ons weten en schrijf je in voor het praktijkexamen.

DON Opleidingen zorgt er voor dat jij een nieuwe held van de weg wordt! 

Aanpassing regels CBR 
Let op: vanaf 1 mei is het verplicht om je theorie-certificaat behaald te hebben vóór het reserveren van een praktijkexamen. 

Ons aanbod

Ervaren instructeurs
Korte wachttijden
Hoog slagingspercentage
Afbeelding Jennifer

Jouw persoonlijke opleidingsadviseur: Jennifer

Hi, waar kan ik je mee helpen?

Veelgestelde vragen over de theorie

Wat zijn de wachttijden voor het scooter theorie-examen?

De wachttijden zijn van toepassing voor de rijopleidingen en deze zijn per rijopleiding verschillend. Ook kunnen de wachttijden variëren. We proberen altijd zo snel mogelijk een proefles in te plannen, waarna we kijken naar de mogelijkheden voor een verdere planning.

Wil je een examen volgen? Samen met het CBR proberen we altijd zo snel mogelijk een plek voor je te reserveren. Hierin zijn we echter afhankelijk van de capaciteit van het CBR.

Vanaf welke leeftijd mag ik beginnen aan de theorie voor het scooter theorie-examen?

Ben je nog geen 16 jaar, maar wil je wel starten met je scooter rijbewijs? Dat kan! Dit is vooral handig als je na je zestiende verjaardag je zo snel mogelijk op de scooter wil stappen.

In dat geval adviseren wij je om direct nadat je 15,5 jaar bent te starten met jouw theorieopleiding. Zo kun je zo snel mogelijk je theorie halen en heb je die vast op zak. Vervolgens kunnen wij, in de meeste gevallen, jouw praktijk dagopleiding op je verjaardag inplannen! Hoe leuk is dat?

Waar regel ik mijn theorieles voor het scooter theorie-examen?

Bij DON Opleidingen bieden wij elke maand een dagopleiding aan. Tijdens deze dagopleiding word je optimaal voorbereid op het theorie-examen. Een dagopleiding kun je bestellen via deze pagina. Je krijgt veel informatie, dus een goed gevulde maag is belangrijk. Bij onze theorie dagopleiding zit een smaakvolle lunch inbegrepen. Lekker! 

Ik wil theorie-examen doen voor het scooterrijbewijs. Hoe regel ik dat?

Een los theorie-examen kun je bestellen via onze website. Via DON Opleidingen is het ook mogelijk om het examen met een dagopleiding te combineren. Zo kun je gegarandeerd direct na de dagopleiding het theorie-examen afleggen. Bestel bij de dagopleiding ook meteen het theorie-examen mee, dan regelen wij de rest.

Bestel je een theorie-examen via DON Opleidingen, dien je ons te machtigen om dit te regelen. Dat kan via Mijn CBR. Je logt in met je DigiD en vult het rijschool nummer in.

Waar doe ik mijn scooter theorie-examen?

Het theorie-examen maak je op een locatie van het CBR. De exacte locatie is te vinden in de officiële uitnodiging die je ontvangt.

Wat moet ik meenemen naar een scooter theorie-examen?

Naar het theorie-examen is het belangrijk om een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. Dit kan bijvoorbeeld een ID kaart, paspoort of ander rijbewijs zijn.

Hoe werkt het scooter theorie-examen?

Nadat je bent aangemeld bij de balie, neem je nog even plaats in de wachtruimte. Vervolgens word je opgeroepen om naar de examenzaal te gaan. Hier maak je samen met andere kandidaten het theorie-examen. Het examen bestaat uit 50 vragen waarvan je minimaal 44 vragen goed moet beantwoorden. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.

Welke scooter theorie-examens zijn er?

Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden voor het theorie-examen, zoals een individueel examen of een examen met extra tijd. Bekijk de opties op de website van het CBR. 

Heb ik cursusgarantie wanneer ik gezakt ben voor het scooter theorie-examen?

DON biedt een theorie cursusgarantie aan. Wanneer de cursist 80 %, of meer, van de lessen aanwezig is geweest bij de theoretische cursus en zakt voor het theorie examen. Dan mag de cursist, indien gewenst, de eerstvolgende theorie lessen gratis nogmaals volgen.

Veelgestelde vragen over de praktijk

Hoe werkt een praktijkopleiding voor het scooterrijbewijs?

In een groep van maximaal drie kandidaten vertrek je samen met de instructeur naar de locatie van het CBR. Voor je vertrekt, legt onze instructeur nog een aantal zaken uit. 

Hoe oud moet ik zijn voor het volgen van praktijklessen voor het scooterrijbewijs?

Voor het volgen van praktijklessen moet je minimaal 16 jaar oud zijn.

Waar kan ik een praktijkopleiding voor het scooterrijbewijs regelen?

DON Opleidingen biedt een praktijkdagopleiding aan. Met de praktijkdagopleiding ga je de hele dag op pad met een ervaren instructeur. De instructeur leert je hoe je de scooter veilig kunt besturen en hoe je het praktijkexamen kunt behalen. Zo ga jij met een goed en vertrouwd gevoel de weg op, richting dat roze pasje. Aan het einde van de dag leg je het examen af bij een vestiging van het CBR.

Moet ik voor de praktijkopleiding voor het scooterrijbewijs in het bezit zijn van een theoriecertificaat?

Per 1 mei 2024 is het verplicht om een geldig theorie-certificaat hebben vóór je een praktijkexamen kunt reserveren. 

Welke kleding moet ik meenemen voor de praktijklessen voor het scooterrijbewijs?

Voor de praktijk is het belangrijk dat je een goedgekeurde helm draagt (deze regel je via DON Opleidingen of kun je zelf meenemen), een lange broek, stevige schoenen en indien nodig, regenkleding. 

Bieden jullie ook voordeelpakketten aan voor het scooterrijbewijs?

Jazeker! DON Opleidingen biedt een goedkoper opstap voordeelpakket en een totaal voordeelpakket aan. Zo combineer je theorie en praktijk in een en maak je gebruik van een mooie korting. 

Moet ik een helm dragen tijdens de praktijklessen voor het scooterrijbewijs?

Sinds de invoering van de helmplicht is het verplicht om een helm te dragen bij het besturen van een scooter. 

Moet ik zelf lunch meenemen voor de praktijkopleiding voor het scooterrijbewijs?

Ja.

Kan ik al een praktijkexamen reserveren voor het scooterrijbewijs bij DON Opleidingen?

Per 1 mei 2024 is het verplicht om in het bezit te zijn van een geldig theorie certificaat vóór je een praktijkexamen kunt (laten) reserveren. 

Van welke examenlocatie maken jullie gebruik voor het scooterrijbewijs?
  • Voor het afrijden van je praktijkexamen in Naaldwijk maken we gebruik van de CBR locatie in Rijswijk.
  • Voor het afrijden van je praktijkexamen in Amsterdam maken we gebruik van de CBR locatie in Amsterdam.