Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Wat is code 95?

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs, die achter een voertuigcategorie is geplaatst. Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is.

Hoe behaal ik mijn code 95?

Het behalen van de code 95 start met de basiskwalificatie. Deze bestaat uit het volgen van 28 uur aan theoriecursussen en 7 uur aan praktijkcursussen. DON Opleidingen biedt diverse cursussen aan én complete pakketten om de benodigde uren in één week te halen.

Kan ik vrijstelling krijgen van code 95?

Code 95 is niet altijd verplicht. In sommige situaties heb je vrijstelling van code 95. Je hebt deze dan niet nodig voor je werkzaamheden. Met de handige online tool 'Regelhulp code 95' zie je snel of je vrijstelling voor code 95 hebt. Hierin staat ook welke vrijstelling dit is.

Hoeveel jaar is mijn code 95 geldig?

De code 95 is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van nascholing.

Hoe moet ik code 95 bijschrijven op mijn rijbewijs?

Om code 95 (vakbekwaamheid) te laten toevoegen, moet je rijbewijs vervangen of vernieuwd worden bij het gemeentehuis. Wil je het rijbewijs vernieuwen, dan moet je ook opnieuw een gezondheidsverklaring invullen. Een gezondheidsverklaring is niet nodig als je het rijbewijs vervangt. De oude vervaldatum blijft dan wel geldig.