Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Veelgestelde vragen over de veiligheidstraining BHV

Wat is BHV?

‘BHV’ staat voor Bedrijfshulpverlening. Een bedrijfshulpverlener (BHV'er) grijpt in als er sprake is van een ongeval of incident. Er is bijvoorbeeld brand in jouw bedrijf of iemand is onwel geworden. De BHV'er schakelt hulpdiensten in, helpt bij het ontruimen van het pand en kan helpen bij het blussen van een kleine brand. Ook kan een BHV'er hulp verlenen bij iemand die onwel is geworden of gewond is geraakt. 

Wat zijn de voordelen van het volgen van een BHV training?
  • Je leert levensreddend handelen: Je leert hoe je eerste hulp moet verlenen bij ongevallen, branden en andere calamiteiten. Met deze kennis kun je levens redden of ernstige letsels voorkomen.
  • Je draagt bij aan een veilige werkomgeving: Door te fungeren als BHV'er, help je om de veiligheid van je collega's en bezoekers te bevorderen. Je kunt gevaren herkennen en risico's beperken.
  • Je verhoogt het bewustzijn voor veiligheid: Door de BHV cursus word je je meer bewust van de veiligheid in je omgeving. Je leert hoe je ongevallen kunt voorkomen en hoe je moet reageren in geval van nood.
  • Je leert nieuwe vaardigheden: Tijdens de BHV cursus leer je diverse vaardigheden, zoals EHBO, brandbestrijding, ontruiming en communicatie. Deze vaardigheden zijn niet alleen nuttig in een noodsituatie, maar kunnen ook van pas komen in je privéleven.
Welke onderwerpen worden er behandeld?

Dit verschilt per variant.

  • Tijdens de BHV basistraining wordt er o.a. aandacht besteed aan het beperken en bestrijden van branden en het voorkomen en beperken van ongevallen, het verlenen van eerste hulp bij ongevallen en het alarmeren en evacueren van werknemers (en andere personen in het bedrijf of de inrichting) in noodsituaties.
  • Bij de BHV herhalingstraining voor chauffeurs wordt er o.a. aandacht besteed aan het herkennen van gevaarlijke situaties, communicatiemiddelen en het behandelen van slachtoffers.
  • Bij de BHV ploegleider leer je o.a. een BHV ploeg voorbereiden en trainen en behandel je de BHV-middelen, zoals alarmering- en communicatiemiddelen en het beheren en controleren hiervan.
Wat moet ik meenemen naar de training?

Het is verplicht om een geldig legitimatiebewijs mee te nemen naar de training. 

Hoe lang duurt de training?
  • BHV basis duurt 2 dagen (14 lesuren)
  • BHV herhalingstraining duurt een dag (7 lesuren)
  • BHV herhaling voor chauffeurs duurt een dag (7 lesuren)
  • BHV Ploegleider duurt 2 dagen (14 lesuren)
Zit er een examen inbegrepen bij de training?

Ja. Aan het einde van een BHV-training volgt een examen. Na het succesvol afronden van het examen ontvang je een certificaat die één jaar geldig is.

Geldt er opleidingsgarantie als de deelnemer zakt voor het examen?

Ja. Opleidingsgarantie is van toepassing en is éénmalig.

Hoe lang is het certificaat geldig?

Het BHV-certificaat is één jaar geldig. Deze dient tijdig verlengt te worden. Uiteraard ben je voor een herhalingstraining bij DON Opleidingen aan het juiste adres. 

Mag ik met een verlopen certificaat de herhalingstraining volgen?

Nee. Dit is helaas niet toegestaan. Indien je certificaat verlopen is, dien je eerst het basiscertificaat opnieuw te behalen. 

Kan deze training ook in andere talen worden gevolgd?

Ja, alle varianten kunnen ook in het Engels en in het Pools worden gevolgd. 

Kan deze veiligheidstraining ook incompany worden gegeven?

Ja! De BHV-trainingen kunnen ook incompany worden gegeven. Neem voor meer informatie contact op met een van onze opleidingsadviseurs.

Maken jullie gebruik van lotusslachtoffers?

Bij de herhalingstrainingen maken we gebruik van lotusslachtoffers. Hiermee kunnen we praktijksituaties zo echt mogelijk nabootsen en oefenen. 

Hoe oefenen jullie de praktijksituaties?

Naast lotusslachtoffers kunnen we op onze locatie in Naaldwijk gebruik maken van een speciaal BHV-dorp. Hier staan meerdere units waarin diverse scenario’s geoefend kunnen worden. Ook ideaal voor maatwerk! 

Wat is het verschil tussen BHV en BHV ploegleider?

Een ploegleider BHV maakt actief deel uit van een BHV team tijdens een inzet. Hij of zij geeft leiding aan BHV'ers om een calamiteit in goede banen te begeleiden. Een ploegleider is in het bezit van een BHV certificaat en heeft daarnaast de training ploegleider gevolgd.

Kan er ook een ontruimingsoefening voor mijn bedrijf worden georganiseerd?

Jazeker! DON Opleidingen is gespecialiseerd in het oefenen van ontruimingen. Informeer naar de mogelijkheden. 

Wat is het verschil tussen BHV en EHBO?

Een BHV’er leert om eerste hulp te verlenen bij incidenten die kunnen voorkomen op de werkvloer, dus in, op of rondom het bedrijf waar men werkzaam is of door ingehuurd. Een EHBO'er daarentegen wordt opgeleid voor alle mogelijke ongevallen die bijvoorbeeld thuis, op straat of bij evenementen kunnen optreden.

Wat houdt een Hoofd BHV’er in?

Als Hoofd BHV zorg je voor het veiligheidsbeleid en ben je verantwoordelijk voor de inrichting van de bedrijfsnoodorganisatie. Daarnaast heb je een hoop andere Hoofd BHV taken. Zo zorg je voor allerlei veiligheidszaken, waaronder de communicatie, onderlinge samenwerking, afstemming en evaluatie na eventuele calamiteiten of een bedrijfscrisis. Je geeft leiding aan de bedrijfshulpverleningsorganisatie, bestaande uit een of meerdere coördinatoren, ploegleiders of BHV’ers.

Kan ik vrijstelling krijgen voor BHV als ik een geldig EHBO certificaat heb?

Wanneer je in het bezit bent van een geldig EHBO certificaat van het Oranje of Rode Kruis, heb je recht op vrijstelling op het onderdeel EHBO bij de basistraining BHV. Je hoeft dan alleen nog de onderdelen brandbestrijding en ontruiming te halen om gediplomeerd bhv'er te worden. 

Kan mijn bedrijf een BHV veiligheidscheck krijgen?

Jazeker! Vaak doen we dit in de zomerperiode. Informeer naar de mogelijkheden, we helpen je graag. 

Met welk AED apparaat oefenen jullie?

Bij DON Opleidingen maken we gebruik van diverse AED oefenapparaten, waaronder een aantal van de meest voorkomende. Zo weten deelnemers hoe diverse apparaten werken.