Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Per 1 juli: C1 rijbewijs verplicht voor elektrische bestelbussen

Per 1 juli: C1 rijbewijs verplicht voor elektrische bestelbussen

Gepubliceerd op: 31-01-2024

Wist jij het al? Bestuurders van een elektrische bestelbus met een gewicht tussen 3.500 en 4.250 kilo moeten vanaf 1 juli dit jaar over een vrachtwagenrijbewijs C1 beschikken.

Wist jij het al? Bestuurders van een elektrische bestelbus met een gewicht tussen 3.500 en 4.250 kilo moeten vanaf 1 juli dit jaar over een vrachtwagenrijbewijs C1 beschikken. Waarom? Elektrische bedrijfswagens wegen door de zware accupakketten meer dan diezelfde soort bussen die rijden op diesel of benzine. Om ondernemers toch de ruimte te geven om elektrisch te rijden, werd het sinds 2019 door de overheid gedoogd dat mensen met een B-rijbewijs elektrische bussen van rond de vier ton mochten besturen. Vanaf de zomer komt daar dus verandering in.

Welk rijbewijs heb ik nodig?
Elektrische bedrijfswagens zijn geen vrachtwagens, maar vallen qua gewicht dus wel in die categorie omdat ze méér wegen dan 3.500 kilo. Volgens de nieuwe wetgeving is het C1 rijbewijs met code 95 voldoende voor de elektrische bestelbussen. Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs, die achter een voertuigcategorie is geplaatst. Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig bij grotere rijbewijzen. De code is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van nascholing.

Stap in bij DON Opleidingen
Voor zowel het C1 rijbewijs, de basiskwalificatie code 95 én het volgen van nascholing ben je bij DON Opleidingen aan het juiste adres. Dankzij de uitbreiding van resources hebben we korte wachttijden, dus boek nu jouw (rij)opleiding! DON Opleidingen heeft een vestiging in Amsterdam, Naaldwijk en Oosterhout.