Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Veelgestelde vragen over de NIWO Ondernemersopleiding

Hoe vraag ik een NIWO-vergunning (EURO-vergunning) aan?

‘NIWO’ is de vergunningverlener voor het Nederlandse Wegtransport. Het aanvragen van een vergunning kan op de NIWO website: www.niwo.nl, of telefonisch via +31 70 3992011. Bij DON Opleidingen kun je terecht voor het vakbekwaamheidsdiploma beroepsgoederenvervoer. Dit diploma is de belangrijkste voorwaarde om in aanmerking te komen voor de EURO vergunning.

Wanneer heb ik een EURO-vergunning nodig?

Een EURO-vergunning is nodig zodra je voor commerciële doeleneinden (tegen betaling) goederen voor derden gaat vervoeren, met een voertuig dat een laadvermogen heeft van meer dan 500 kilo. 

Wanneer kom ik in aanmerking voor SOOB-subsidie?

Om voor SOOB subsidie in aanmerking te komen moet de aanvrager (bedrijf) voor de desbetreffende deelnemer(s) conform en op basis van de SOOB CAO een afdracht doen aan het SOOB subsidiepunt. Tijdens de aanmelding kun je aangeven of je aanmerking komt voor SOOB. Wij kunnen de aanvraag vervolgens voor je indienen. Zelfstandig ondernemers die niet in loondienst zijn komen normaal gesproken helaas niet in aanmerking voor SOOB. 

Wat is het vereiste opleidingsniveau van de NIWO ondernemersopleiding?

Het opleidingsniveau komt overeen met MBO niveau 4, het hoogste niveau van het middelbaar beroepsonderwijs. Met de juiste inzet en motivatie is de opleiding voor vrijwel iedereen haalbaar, ongeacht je vooropleiding of werkervaring. 

Hoelang duurt de NIWO ondernemersopleiding?

De volledige klassikale opleiding duurt in totaal 10 lesdagen. De lesdagen vinden plaats op doordeweekse dagen en de lestijden zijn van 08:30 – 16:30 uur.

Wat houdt de 'spoedopleiding' in?

In een periode van circa 6 weken volg je één a twee keer per week een lesdag. Dat betekent dat je binnen een paar maanden je vakbekwaamheidsdiploma kunt behalen naast je werkzaamheden of opleiding. 

Uit welke modules bestaat de opleiding?

De opleiding bestaat uit de volgende modules:

- Personeelsmanagement
- Bedrijfsmanagement
- Wegvervoer Goederen deel I
- Wegvervoer Goederen deel II
- Calculatie
- Financieel Management


Hoe weet ik of ik in aanmerking kom voor vrijstellingen?

Dit is afhankelijk van vooropleiding(en). Meer informatie hierover kun je terugvinden op de website van het CBR. Daar vraag je ook de vrijstellingen aan. 

Welk lesmateriaal gebruiken jullie?

Wij beschikken over ons unieke eigen lesmateriaal. Deze wordt continue up-to-date gehouden conform de richtlijnen vanuit de internationale wet- en regelgeving.

Ik wil een thuisstudie volgen, kan dat ook?

Jazeker! Het thuisstudiepakket bestel je al voor slechts €475,- Dit betreft het volledige materiaal voor alle modules. Per module ontvang je een tekstboek en een werkboek met oefenmateriaal.

Ik wil maar één of enkele modules klassikaal volgen, kan dat ook?

De opleiding wordt ook ‘modulair’ aangeboden. Dat wil zeggen dat je tijdens een klassikale opleidingsronde ook kan instromen voor één of meerdere losse modules.