Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Sta jij AAN in het donker?

Sta jij AAN in het donker?

Gepubliceerd op: 23-10-2023

Je zult het vast hebben gemerkt: het wordt eerder donker. Goede fietsverlichting is daarom erg belangrijk. Dit is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor andere weggebruikers. Zorg er daarom voor dat je zichtbaar bent op de weg en zet je lampen AAN in het donker!

Bijna alle fietsers (95%) vinden het gevaarlijk om in het donker geen verlichting aan te hebben. In het donker en bij slecht zicht is het dan ook verplicht verlichting te voeren.

DON Opleidingen heeft een aantal handige tips voor jou, zodat je veilig op weg kunt:

- Controleer van tevoren goed of je verlichting werkt;
- Neem extra fietslampjes mee als reserve; - Val op door felle of lichtgekleurde kleding te dragen. Reflecterende strips op je fiets helpen ook mee om op te vallen;
- Staat de straatverlichting aan? Zet dan ook je fietsverlichting aan!

Regels voor fietsverlichting

  • Wit of geel licht voor, rood licht achter.
  • De lampjes moeten recht vooruit of recht achteruit schijnen.
  • De verlichting mag andere weggebruikers niet verblinden.
  • De lampjes moeten goed zichtbaar zijn, er mag dus niets voor of overheen hangen.
  • De lampjes mogen niet knipperen.
  • Heeft je fiets twee voorwielen? Dan moeten aan de voorkant twee witte of gele lichten gevoerd worden op gelijke afstand vanuit het midden van de fiets.
  • Het gebruik van extra verlichting of spaakverlichting is niet toegestaan.

Zorg voor een veilige omgeving, zowel voor jezelf als voor een ander! Sta jij ook 𝗔𝗔𝗡 𝗶𝗻 𝗵𝗲𝘁 𝗱𝗼𝗻𝗸𝗲𝗿?

DON Opleidingen is sinds 2018 landelijk- en regionaal verkeersveiligheidsambassadeur van ‘Maak een Punt van nul Verkeersslachtoffers' (MVD01). Door het continu verzorgen van (rij)opleidingen, onze kennis te delen, te luisteren naar vragen uit de markt, in te spelen op trends en ontwikkelingen en een praktische werkwijze te hanteren zijn wij ruim 53 jaar toonaangevend in het bewuster maken van mensen op het gebied van verkeers- en bedrijfsveiligheid. Als opleidingsinstituut zien wij het als onze plicht om onder mensen en verkeersdeelnemers meer bewustwording te creëren over dit onderwerp. Met altijd als doel het verhogen van de veiligheid op de weg. Slagen doen we samen!