Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Nieuwe examenstructuur vrachtwagen theorie vanaf 1 juli 2022

Nieuwe examenstructuur vrachtwagen theorie vanaf 1 juli 2022

Gepubliceerd op: 08-06-2022

Per 1 juli 2022 zijn de nieuwe theorie-examens voor het C1/C rijbewijs en de vakbekwaamheid voor het C1/C rijbewijs ingevoerd. In dit bericht leggen we de veranderingen uit.

Rijbewijzen met code 95 Wil je als beroepschauffeur werken? Dan heb je een rijbewijs mét code 95 nodig.

Rijbewijzen zonder code 95 Wil je het rijbewijs alleen privé gebruiken? Dan heb je geen code 95 nodig. Voor een camper heb je het C1 rijbewijs zonder code 95 nodig.

OvergangsregelingVanaf 1 juli 2022 kun je de nieuwe theorie-examens (module 1, 2 & 3) doen. Tot 1 september 2022 kun je er ook voor kiezen om de examens RV1, R2C/V2C en V3C te doen. Na 1 september kun je deze examens niet meer doen. Als je voor 1 september 2022 al één of meer theorie-examens voor het vrachtautorijbewijs behaalt, dan kom je in aanmerking voor de overgangsexamens, die vanaf 1 september 2022 van start gaan. Je kunt er ook voor kiezen om vanaf 1 juli 2022 al de overgangsexamens te doen. In dit overzicht zie je welke overgangsexamens er zijn en welke je moet doen.

Nieuwe examenmodules Om het theoriegedeelte te behalen, dien je een of meerdere modules te halen. Hieronder zie je een handig overzicht welke modules voor jou van toepassing zijn. Ook kun je gebruik maken van dit handige hulpmiddel op de website van het CBR.

Rijbewijs C1 of C zonder code 95Nodig: Module 1

Rijbewijs C1 of C mét code 95Nodig: Vakbekwaamheid module 2 & 3

Naast de theorie-modules, dien je uiteraard ook de praktijktoetsen (Toets Besloten Terrein & Praktische Toets, indien van toepassing) en het praktijkexamen te behalen.

Goed om te weten 1. In de nieuwe examenstructuur moet je het theorie-examen Module 1 als eerste behalen. Hierna kun je pas de theorie-examens voor de vakbekwaamheid (Module 2 & 3) reserveren. De volgorde waarin je de theorie-examens voor de vakbekwaamheid doet, maakt niet uit. De kennis uit de eerste module heb je nodig als basis voor de theorie-examens voor de vakbekwaamheid. 2. Als je het theorie-examen voor Module 1 hebt behaald, kun je na het volgen van voldoende praktijklessen het praktijkexamen doen. Het behalen van het examen Module 1 is niet verplicht voor deelname aan de praktijktoetsen. 3. Daarnaast gelden er op dit moment nog een aantal vrijstellingen. Deze zijn te vinden op de website van het CBR.

Heb je vragen over de nieuwe theorie-examens? Neem gerust contact met ons op. We vertellen je er graag meer over.