Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Slimme tachograaf type 2 verplicht op nieuwe vrachtwagens

Slimme tachograaf type 2 verplicht op nieuwe vrachtwagens

Gepubliceerd op: 30-08-2023

Ben je werkzaam in de transportsector en maak je gebruik van een voertuig met een digitale tachograaf? Let dan goed op, want per 21 augustus 2023 is er wat veranderd. 

Ben je werkzaam in de transportsector en maak je gebruik van een voertuig met een digitale tachograaf? Let dan goed op, want per 21 augustus 2023 is er wat veranderd. Vanaf die datum is de slimme tachograaf type 2 (SMT2) verplicht geworden op alle nieuw geregistreerde vrachtwagens. Met deze maatregel streeft de Europese Unie naar verbeterde verkeersveiligheid.

Wat kan de SMT2?  

Dit vernieuwde systeem registreert niet alleen beter de rij- en rusttijden van chauffeurs, maar kan ook op afstand worden uitgelezen. De SMT2 leest precies wanneer en waar grensoverschrijdingen en laad- en losoperaties plaatsvinden. Hierdoor wordt het administratieve proces versoepeld en wordt er ook tijd bespaard. Daarnaast zorgt het voor een betere naleving van de wettelijke voorschriften en een verbetering van de veiligheid van chauffeurs op de weg.

De SMT2 beschikt bovendien over versterkte anti-sabotagemechanismen door het mondiaal satellietnavigatiesysteem (GNSS) extra te beveiligen. Met 56 dagen aan opslagtijd verdubbelt de nieuwe versie de opslagcapaciteit voor bestuurdersgerelateerde gegevens, waardoor wagenparkbeheerders beter inzicht krijgen in de data voor veilige en efficiënte operaties.

Vervanging bestaande tachografen

  • Nieuw geregistreerde voertuigen moeten vanaf 21 augustus 2023 uitgerust zijn met de SMT2.
  • Reeds ingeschreven voertuigen voor internationaal wegvervoer moeten uiterlijk in augustus 2025 omschakelen naar de SMT2.
  • Voertuigen met een analoge of digitale tachograaf hebben als deadline december 2024 en voor voertuigen met de eerste versie van de slimme tachograaf geldt augustus 2025.
  • Vanaf 1 juli 2026 moeten alle voertuigen voor internationaal wegvervoer, die zwaarder zijn dan 2,5 ton, beschikken over de SMT2.

Meer informatie?

Meer informatie over de nieuwe tachograaf en de aanvullende eisen lees je op de website van de Rijksoverheid