Alliantie voor verkeersveiligheid jongeren in Zuid-Holland van start
Gepubliceerd op: 27-11-2024
In Zuid-Holland komen jaarlijks 2.200 jongeren in de leeftijd van 16 t/m 24 jaar niet ongeschonden op hun bestemming aan door een verkeersongeval, en dit aantal stijgt. Om extra aandacht te vragen voor de veiligheid van jongeren in het verkeer is een nieuw programma ontwikkeld: #impact. Het programma bevat ruim 45 activiteiten voor jongeren en wordt ondersteund door de provincie, gemeenten en andere organisaties.
Het programma #impact is op 25 november gelanceerd tijdens het jaarlijkse verkeersveiligheidssymposium van het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland. Het ROV heeft #impact ontwikkeld in opdracht van de provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).
#impact: veilig verkeer begint bij jou
Gedrag van jongeren zelf is een belangrijke oorzaak van de hoge ongevalsrisico’s onder deze doelgroep. Zo spelen afleiding door de mobiele telefoon of door vrienden een grote rol, net als alcohol en drugs en te hard rijden. Daar komt bij, dat de hersenen van jongeren nog volop in ontwikkeling zijn. Hierdoor zijn ze meer dan de gemiddelde verkeersdeelnemer gevoelig voor groepsdruk en kunnen ze de risico’s van gedragingen en situaties nog niet goed inschatten. Ook de beperkte ervaring die deze doelgroep heeft met het besturen van een bromfiets, scooter of auto is een belangrijke factor.
De risico’s voor deze groep in het verkeer zijn groot in vergelijking met de gemiddelde weggebruiker: ongeveer een kwart van het aantal slachtoffers in Zuid-Holland valt in deze groep, hoewel slechts 11% van het aantal inwoners in deze leeftijdsgroep valt. Van de 2.200 verkeersslachtoffers, die jaarlijks onder jongeren vallen, overlijden er 8. Met name jonge scooterrijders en automobilisten lopen een verhoogd risico. Zo is er een 4 maal hogere kans op een dodelijk ongeval waar een jonge bestuurder bij betrokken is dan het geval is bij automobilisten van 30 t/m 64 jaar.
Het programma #impact bevat ruim 45 activiteiten voor jongeren waarbij zij worden geholpen in de ontwikkeling van veilig verkeersgedrag en worden uitgedaagd veilige keuzes te maken. Denk daarbij aan VR-simulatoren, waarmee scooterrijders of automobilisten ervaren wat de risico’s van afleiding of te hard rijden zijn, en gastlessen in de rijopleiding over de risico’s van alcohol en drugs in het verkeer. Organisaties en verenigingen kunnen deze activiteiten aanvragen via impactzuidholland.nl
Ambassadeurs
Onder de eerste 15 ambassadeurs van #impact bevinden zich Frederik Zevenbergen (gedeputeerde Zuid-Holland) en Arjen Kapteijns (wethouder Den Haag namens de MRDH). ‘Elk verkeersslachtoffer is er één te veel, en het zit me echt dwars dat er zoveel jongeren niet veilig thuiskomen,’ aldus Zevenbergen. ‘De pijn en het verdriet dat verkeersongevallen veroorzaken, is volledig te voorkomen. En dat geeft de energie om hiermee door te gaan. Door samen te werken, maar vooral door in gesprek te gaan met jongeren en ook met hun ouders. Want uiteindelijk is hun eigen gedrag doorslaggevend, daar moeten ze zich bewust van zijn.’
De andere eerste ambassadeurs van #impact zijn de bestuurlijke vertegenwoordigers van de zes Regionale Projectgroepen Verkeersveiligheid (RPV’s) in Zuid-Holland, VeiligheidNL, Stichting TeamAlert, Responsible Young Drivers, Bureau Leefstijl en de rijscholen Koos van der Bilt, DON Opleidingen en Nederveen. Hun bijdragen aan #impact lopen uiteen van het financieel of logistiek mogelijk maken van de activiteiten tot het meewerken aan de uitvoering daarvan. Daarnaast dragen alle ambassadeurs bij aan de communicatie over #impact.
De komende tijd worden veel meer organisaties uitgenodigd om ambassadeur te worden van #impact. Arjen Kapteijns: ‘Ik ga in onze regio en in mijn eigen gemeente aandacht vragen voor de verkeersveiligheid van jongeren en voor de mogelijkheden die het programma #impact biedt. En ook ik zal vertegenwoordigers van organisaties uitnodigen zich aan te sluiten, zodat we samen ervoor zorgen dat onze jongeren veilig de weg op kunnen.
Bron: ROVZH