Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Alles wat je moet weten over het behalen van je vrachtwagen rijbewijs C bij DON Opleidingen

Alles wat je moet weten over het behalen van je vrachtwagen rijbewijs C bij DON Opleidingen

Gepubliceerd op: 05-04-2024

Ben je klaar om de volgende stap te zetten in je carrière als vrachtwagenchauffeur? Bij DON Opleidingen staan we klaar om je te begeleiden bij het behalen van dit belangrijke rijbewijs.

In deze blog vertellen we je meer over het stappenplan voor het behalen van je vrachtwagenrijbewijs bij DON Opleidingen, inclusief het verschil tussen het theorie- en praktijkgedeelte en de opties met en zonder code 95.

Stap 1: Proefles vrachtwagen rijbewijs C

Je eerste ervaring met het rijden in een vrachtwagen begint met een proefles. Tijdens deze 90-minuten durende rit maak je kennis met een van onze ervaren instructeurs en de vrachtwagen zelf. Het besturen van een groot voertuig vergt een andere aanpak dan een personenauto. Na de proefles ontvang je een persoonlijk advies, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Stap 2: Het medische traject 

Voordat je plaatsneemt achter het stuur van een vrachtwagen, dien je medisch goedgekeurd te worden. Dit begint met het invullen van een gezondheidsverklaring bij het CBR/CCV. Deze verklaring beoordeelt je algehele gezondheid. Als deze goedgekeurd is, volgt een medische keuring, die ook bij DON Opleidingen kan worden afgenomen door een onafhankelijke arts. Tijdens deze keuring worden onder andere een urinetest en een oogtest afgenomen.

Stap 3: Vrachtwagen rijbewijs C theorie 

Naast praktijkervaring is ook theoretische kennis essentieel voor het behalen van je (vrachtwagen)rijbewijs C. Bij DON Opleidingen bieden we diverse theoriecursussen aan die je optimaal voorbereiden op het theoretisch examen. Onze ervaren instructeurs begeleiden je stap voor stap door de lesstof, zodat je goed voorbereid het examen kunt afleggen. Je kunt kiezen uit een theoriecursus die enkel voor module 1 is, maar natuurlijk kun je ook alle drie de modules volgen. De drie modules heb je nodig wanneer je het C-rijbewijs wilt behalen om deze beroepsmatig te kunnen gebruiken.

Verschil mét en zonder code 95

Bij DON Opleidingen bieden we twee opties aan voor het behalen van je vrachtwagenrijbewijs: mét en zonder code 95. Code 95 is een aantekening op je rijbewijs die aangeeft dat je vakbekwaam bent als beroepschauffeur. Als je van plan bent om professioneel als vrachtwagenchauffeur aan de slag te gaan, is het behalen van code 95 essentieel. Onze opleidingen zijn zo ontworpen dat je zowel je vrachtwagenrijbewijs als code 95 kunt behalen in één traject (module 1, 2 & 3). Als je echter alleen geïnteresseerd bent in het behalen van je vrachtwagenrijbewijs voor persoonlijk gebruik, bieden we ook cursussen aan zonder code 95 (module 1). 

Stap 4: Rijlessen

Tijd om praktijkervaring op te doen! Een van onze instructeurs leert je veilig rijden met een vrachtwagen en geeft je uiteraard feedback, tips en tricks. DON Opleidingen beschikt over het modernste Euro6 leswagenpark van Nederland. 

Stap 5: Praktijktoetsen

Als je het vrachtwagenrijbewijs C beroepsmatig wilt gaan gebruiken, dien je naast de theorie-examens ook twee praktijktoetsen succesvol af te leggen: de praktische toets, gericht op laden en lossen, en de toets besloten terrein, die zich richt op manoeuvreren.

Stap 6: Praktijkexamen(s)

Dan is het moment daar: na een goede voorbereiding, het behalen van je theorie-examen(s) en voldoende rijlessen volg je het praktijkexamen. Dit examen bestaat uit een aantal onderdelen: 

  • Rijklaar controle
  • Professioneel rijgedrag
  • Verkeergedrag tijdens de rit
  • Bijzondere verrichtingen
  • Voertuigbeheersing richtlijn
  • Ergonomie en veiligheid

Ben je geslaagd? Gefeliciteerd! Jij bent een nieuwe ‘Held van de Weg’! 

Stap jij in bij DON Opleidingen? 

Neem vandaag nog contact met ons op en plan een proefles! Bij DON Opleidingen helpen we je graag op weg naar een succesvolle carrière als vrachtwagenchauffeur.